Kış Saati Uygulaması İçin Harekete Geçildi. Vatandaşların erken saatlerde işe ve okula gitmekte zorlanmasıyla birlikte, kış saati uygulamasına geçiş talepleri artıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu talepler doğrultusunda harekete geçerek kış saati uygulamasını tekrar yürürlüğe sokmayı hedefliyor. Ankara bağımsız milletvekili Adnan Beker tarafından sunulan kanun teklifi, kalıcı yaz saati uygulamasının sona ermesini ve yaz-kış saati uygulamasına dönülmesini öngörüyor.

Tbmm Kis Saati Uygulamasi Icin Calisma Baslatti 13 Gun Sonra Saatler 1 Saat Geri Alinacak Mi3

Kalıcı Yaz Saati Biyolojik Ritim Üzerinde Olumsuz Etkiler Yaratıyor

TBMM'ye sunulan kanun teklifinin komisyonda tartışılmaya başlanmasıyla birlikte, sürekli yaz saati uygulamasının bireylerin biyolojik ritmi üzerindeki olumsuz etkileri de gündeme geldi. Milletvekili Adnan Beker, sabahın erken saatlerinde karanlıkta uyanmanın vatandaşların doğal biyolojik döngülerine aykırı olduğunu belirtti. Beker, “Bu durum, fizyolojik ve psikolojik sorunlara neden olarak, depresyon, stres ve kronik yorgunluk gibi rahatsızlıkları artırıyor. Özellikle öğrencilerin sabah karanlığında okula gitmek zorunda kalması, öğrenme süreçlerinde dikkatsizliğe ve motivasyon kaybına yol açıyor” dedi.

Tbmm Kis Saati Uygulamasi Icin Calisma Baslatti 13 Gun Sonra Saatler 1 Saat Geri Alinacak Mi1

Türkiye ile Avrupa Arasında Saat Farkı 2'ye Çıkacak

Türkiye, 2016 yılında kış saati uygulamasını kaldırarak kalıcı yaz saati uygulamasına geçmişti. Ancak yeni düzenleme ile birlikte, Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki saat farkı 2 saate çıkacak. Avrupa ülkeleri, 26 Ekim 2024 tarihinde sabah 03:00'te saatlerini geri alırken, Türkiye'nin bu değişikliği takip etmemesi halinde saat farkı belirgin hale gelecek.

Tbmm Kis Saati Uygulamasi Icin Calisma Baslatti 13 Gun Sonra Saatler 1 Saat Geri Alinacak Mi2

19 Gün Sonra Saatler Geri Alınacak: Tarihler 27 Ekim’i Gösteriyor

Türkiye’de bu yıl yaz saatinden kış saatine geçiş, 26 Ekim Cumartesi’yi 27 Ekim Pazar’a bağlayan gece yapılacak. Saatlerin bir saat geri alınmasıyla birlikte, gün ışığından daha fazla yararlanmak ve vatandaşların biyolojik döngüsünü iyileştirmek amaçlanıyor. Kış saati uygulamasının getireceği bu değişiklik, özellikle sabah erken saatlerde işe ve okula gidenler için büyük bir rahatlama sağlayacak.

O iş koluna devlet desteği: Başvuru süreci ve son tarih açıklandı O iş koluna devlet desteği: Başvuru süreci ve son tarih açıklandı

Tbmm Kis Saati Uygulamasi Icin Calisma Baslatti 13 Gun Sonra Saatler 1 Saat Geri Alinacak Mi6

Kanun Teklifinin Son Durumu Ne?

TBMM’ye sunulan kış saati uygulamasına geçişi öngören kanun teklifi şu anda komisyonda görüşülüyor. Beker’in sunduğu teklifte yer alan bilimsel araştırmalar, gün ışığından yeterince faydalanamamanın bireylerin ruhsal ve fiziksel sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını, stres ve depresyon oranlarının arttığını ortaya koyuyor. Teklifin komisyondaki sürecin ardından genel kurulda oylanması bekleniyor.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL