Filistin ve İsrail arasında yaşanan savaş sonucunda birçok kişi “Yahudileri Filistin’e Kim Yerleştirdi?” sorusunun yanıtını arıyor. Peki Yahudileri Filistin’e Kim Yerleştirdi?  işte merak edilen ve araştırılan sorununun cevabı haberimizin detayında...

undefined
Filistin Ne Zaman Kurulmuştur?
Filistin veya resmî adıyla Filistin Devleti bir Arap Devletidir. Filistin’in başkenti her ne kadar Doğu Kudüs olarak belirlense de Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için başkenti Ramallah'ta yani Batı Şeria'da bulunmaktadır. Filistin, 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olarak kayıtlara geçmiştir. Filistin’in iklimine baktığımızda ise sıcaklık farklılık göstermektedir. Filistin, yazları sıcak ve yarı kurak bir iklime, kışları ise ılımandır. Filistin’in dinine baktığımızda ise %93'ü Müslümandır. Peki Filistin Ne Zaman Kurulmuştur? işte merak edilen sorunun cevabı.. Filistin Devleti, 15 Kasım 1988'de bağımsızlığını Filistinli lider Yasir Arafat ile duyurdu.

undefined
Yahudileri Filistin’e Kim Yerleştirdi? 
Yahudiler tarih boyunca Filistin topraklarına yerleşmek istemişler ve bağımsızlıklarını her fırsatta da ilan etmek istemişlerdir. Tarihe bakacak olursak Filistin devleti 19. yy da Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi altında olan idi. Bir Yahudi Devleti kurmak amacıyla Theodor Herzl, II. Abdülhamid ile görüşnıüşse de II. Abdülhamid Herzl'in teklifini reddetmiştir. Bunun üzerine Yahudiler gizli olarak ve çeşitli yollardan gelip Filistin'e yerleşmeye başlamışlardır. Daha fazla göç ise 19. yüzyılın sonlarında Siyonist hareketin ortaya çıkmasıyla hız kazandığını görüyoruz. II. Dünya Savaşı nın çıkmasının ardından Yahudilerin güvenli bir yurt arayışı, Filistin'e yönelik göçleri artırdı. Bu dönemdeki yoğun göçler, İsrail Devleti'nin kurulmasının temel taşlarından biri oldu. İsrail, 14 Mayıs 1948'de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından dünya genelinden Yahudilerin İsrail'e göçü hız kazandı.

Bu Zeytinyağlarını (!) Bize Yedireceklerdi Bu Zeytinyağlarını (!) Bize Yedireceklerdi

undefined

Kaynak: HATİCE KARACA