Ehliyet yenilemede gözden kaçırılan detay! 2 lira Size 12 bin lira ceza olarak dönebilir Ehliyet yenilemede gözden kaçırılan detay! 2 lira Size 12 bin lira ceza olarak dönebilir

Mahkeme, Ek Komisyon Ücretlerini İade Kararını Verdi. Araç muayenesinde uygulanan ek komisyon ücretleriyle ilgili olarak Giresun'da açılan dava, emsal niteliğinde bir karara yol açtı. TÜVTÜRK tarafından alınan ek ücretlerin iadesine yönelik mahkeme kararı, araç sahiplerinin uzun süredir beklediği müjdeli haberi getirdi.

Giresunlu Vatandaşın İtirazı Sonuç Verdi

Giresun'da yaşayan bir vatandaş, araç muayene işlemi sırasında TÜVTÜRK'ün kendisinden talep ettiği 88,71 TL'lik ek komisyon ücretini geri almak amacıyla Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, yapılan itirazı değerlendirerek, vatandaşı haklı buldu ve ek ücretin iadesine hükmetti.

Yillarca Odenen Ucretlere Emsal Karar Tuvturk Alinan Ek Ucretleri Iade Edecek2

"Ayıplı Hizmet" Kapsamına Alındı

Tüketici Hakem Heyeti, incelemeler sonucunda TÜVTÜRK’ün aldığı ek komisyon ücretinin "ayıplı hizmet" kapsamında olduğunu belirtti. Benzer şikayetlerin daha önce de gündeme geldiği, bu kararın diğer araç sahiplerinin hak arama süreçlerini de olumlu yönde etkileyeceği belirtildi.

Milyonlarca Lira Ek Ücret Tahsil Edildi

Son bir yıl içinde TÜVTÜRK, kredi kartı ile yapılan ödemelerden ek ücret talep ederek vatandaşlardan yaklaşık 240 milyon TL tahsil etti. Mahkeme, 5464 sayılı Kanun'un 17. Maddesi'ne dayanarak, hizmet bedelinin kredi kartı ile ödeme taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Ek ödemenin hukuksuz olduğuna karar verildi.

Yillarca Odenen Ucretlere Emsal Karar Tuvturk Alinan Ek Ucretleri Iade Edecek3

TÜVTÜRK’ün Savunması Reddedildi

TÜVTÜRK'ün, ek ücretin yasal olduğu yönündeki savunması mahkeme tarafından kabul edilmedi. Mahkeme, bu ek ücretin "haksız bedel" olarak değerlendirilmesine ve tüketiciye iadesine karar verdi.

İade Süreci Başlıyor

Mahkeme kararı sonrası, benzer şikayetlerle başvuran diğer sürücülerin de ücret iadeleri alması bekleniyor. TÜVTÜRK'ten alınan ek komisyon ücretinin iadesini talep etmek isteyen vatandaşlar, bu emsal kararı referans alarak Tüketici Mahkemesi'ne başvurabilecek. Başvuru sırasında, ödemenin detaylarını içeren fatura veya dekontların sunulması yeterli olacak.

Yillarca Odenen Ucretlere Emsal Karar Tuvturk Alinan Ek Ucretleri Iade Edecek1

Bakan Şimşek’ten Önemli Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, komisyon talep eden işletmelere yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, tüm esnaf ve işletmelerin, banka kartı ve kredi kartı ile ödeme kabul etmesi gerektiğini belirterek, nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep eden işletmelere yaptırım uygulanacağını ifade etti.

Tüketiciler, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm işletmelerin banka kartı ve kredi kartıyla ödeme kabul etmesini bekliyor. Bu tarih sonrası kartla ödeme kabul etmeyen veya komisyon bedelini tüketiciden talep eden işletmelerin Gelir İdaresine bildirilmesi hâlinde gerekli yaptırımlar uygulanacak.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL