Gezginler ve araştırmacılar tarafından merak edilen şehirler arasına Sivas ilide girdi. Kullanıcılar Sivas ili dair detayları öğrenmek adına araştırmalar yapmaya başladı. En çok merak edilen konular arasında da “en çok Sivaslı nerede yaşıyor?” sorusu oldu detaylar haberimizde

En Cok Sivasli Nerede Yasiyor1

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir ildir. Tarihi, Selçuklu Hanedanı döneminde ticaret yolları üzerinde önemli bir merkez olarak gelişmiştir. Konya'dan sonra Türkiye'de en fazla Selçuklu eserinin bulunduğu şehir olarak bilinir. Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medrese gibi 13. yüzyıla ait çini sanatı eserleri bu şehirde görülmeye değer niteliktedir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşa edilmiştir. Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.

Sivas, Kızıldağ'dan doğan Kızılırmak, Köse Dağı'ndan doğan Yeşilırmak ve Fırat'ın bir kolu olan Karasu Nehri'nin kaynaklarına ev sahipliği yapar. Coğrafi olarak kıraç ve sert iklimli bir yapısı vardır. Tarıma elverişli olan bölgelerinde tahıl ürünleri, şeker pancarı, patates gibi ürünler yetiştirilir.

En Cok Sivasli Nerede Yasiyor2

2024 ALES/3 başvuruları ne zaman ve nasıl başvuru yapılır? 2024 ALES/3 başvuruları ne zaman ve nasıl başvuru yapılır?

Türk Kurtuluş Savaşı'nın önemli olaylarına sahne olan Sivas, tarihi Selçuklu eserleri ve büyük yüzölçümüyle dikkat çeker. İl topraklarının büyük kısmı İç Anadolu'nun yukarı Kızılırmak bölgesinde yer alırken, diğer kısımları Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerine sınırlanır. İlçeleri arasında kültürel ve iklimsel farklılıklar bulunmaktadır. Kuzeyde Ordu, kuzeybatıda Tokat, doğuda Erzincan, kuzeydoğuda Giresun, batıda Yozgat, güneybatıda Kayseri, güneyde Malatya ve Kahramanmaraş illeriyle çevrilidir.

Sivas halkının çoğunluğunu Türkmenler oluştururken, bölgede Kafkasya göçmenleri de bulunmaktadır. İl, Kızılırmak Havzası'yla İç Anadolu iklimini, Yeşilırmak Havzası'yla Karadeniz iklimini ve Fırat Havzası'yla Doğu Anadolu iklimini bir araya getirir. Bu durum, şehrin zengin kültürel dokusunu ve çeşitliliğini ortaya koymaktadır.

En Cok Sivasli Nerede Yasiyor3

En Çok Sivaslı Nerede Yaşıyor?

Yapılana araştırmalar sonucunda Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, Türkiye genelindeki Sivaslıların sayısı 1 milyon 976 bin 586 kişi olarak kaydedildi. İstanbul'da yaşayan Sivaslıların sayısı ise Sivas şehir nüfusunu aşarak belirtildi.

Sivas ilinde yaşayan toplam kişi sayısı 634 bin 924 olarak bildirilirken, Sivas iline kayıtlı olan kişi sayısı ise 556 bin 942 olarak belirtildi. İstanbul'un yaklaşık 16 milyonluk nüfusuna sahip olduğu düşünüldüğünde, Sivas kökenli kişi sayısının 765 bin 784 olduğu kaydedildi.

Sivaslıların en çok tercih ettiği şehirler arasında Ankara ilk sırada yer aldı. Ankara'da Sivas kökenli kişi sayısı 161 bin 706 olarak açıklandı. Bunun ardından başkentte 94 bin 835 kişi ile Kayseri, 81 bin 524 kişi ile İzmir, 41 bin 659 kişi ile Kocaeli, 39 bin 211 kişi ile Antalya, 27 bin 48 kişi ile Bursa, 15 bin 393 kişi ile Tekirdağ ve 14 bin 670 kişi ile Mersin izledi. Sivas kökenli kişi sayısının en az olduğu il ise 182 kişi ile Kilis oldu. Kilis'i 183 kişi ile Ardahan ve 295 kişi ile Artvin takip etti.

Sivas'ta yaşayanlar ise İstanbul'u tercih etmelerinin nedeninin kentteki işsizlik sorunu olduğuna dair bir açıklama yapıldı.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL