Sosyal medyada yapılan reklamlara daha sıkı denetimler gelmeye devam ederken, özellikle sağlık, kozmetik ve takviye gıda alanlarında yapılan reklamlarda mevzuata uyulmaması sebebiyle cezalar bakanlık tarafından uygulanmıştı.

6 Milyon Liralık Para Cezası

Ticaret Bakanlığı'nın Reklam Kurulu, sosyal medyada yapılan reklam ve tanıtım çalışmalarını sıkı bir şekilde denetlemeye devam ediyor. Geçen yıl beş influencer'a toplam 1 milyon 352 bin 808 lira ceza kesilirken, bu yılın ilk altı ayında on bir influencer'a 5 milyon 35 bin 994 lira ceza verildi. Böylece, son 1,5 yıl içerisinde toplamda 6 milyon 388 bin 802 lira ceza uygulanmış oldu.

Bakanlık, sosyal medya platformlarında yapılan reklamlarla ilgili denetimlerini artırdı. Mart 2022'de başlayan  Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi ile birlikte, influencer paylaşımlarında reklamların açıkça belirtilmeme oranı yüzde 57'den yüzde 11'e düşerken bu proje ile tüketicilerin sosyal medya reklamlarına ilişkin farkındalığı artmış ve başvurularda artış gözlemlenmiştir.

GSM operatörlerinden %500'ü aşan zam vatandaşı isyan ettirecek GSM operatörlerinden %500'ü aşan zam vatandaşı isyan ettirecek

Influencer'lar Ticaret Bakanlığı’nın Takibinde-2

50 Sosyal Medya Hesabına Yaptırım

Bu yılın ilk yarısında 50 sosyal medya hesabına yaptırım uygulandı. Verilen durdurma cezaları ile idari para cezaları, mevzuata aykırı reklamların düzeltilmesi veya kaldırılması amacıyla yazıldı. Özellikle sağlık beyanları, yasaklı ürün tanıtımları ve kozmetik içeriklerle ilgili uygunsuz reklamlara yaptırımlar uygulandı. Geçen yıl mevzuata aykırı bir reklama verilen idari para cezası 347 bin 128 lirayken, bu yıl bu miktar 550 bin 59 liraya çıkarıldı.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL