Sağlıkla alanında yaşanan gelişmeler ve kullanıcılar tarafından sıklıkla arama motorlarında aratılmaya başladı. Bu konular arasında en çok aratılan konular arasında da istenmeyen ve korumasız birliktelik sonrası yaşanan sorunlar ve çözümleri araştırılıyor. Bu gebeliklere karşı kürtaj işlemleri tercih edildiğinden konuyla alakalı aramalar yapılıyor. Kullanıcılar Kürtaj Yaptırmak Kolay mı? Kürtaj Nedir? gibi soruları arıyorlar. Peki kürtaj kürtaj yaptırmak kolay mı ? kürtaj nedir ? sorularının detayları haberimizde…
Kürtaj Nedir?
Kürtaj, hamileliğin sonlandırılması için embriyo, fetüs ve plasentanın ilaçlı veya cerrahi prosedürle rahimden alınmasını içeren tıbbi bir işlemdir. Türkiye'de yasal sınır anlamında tıbbi olarak hamileliğin ilk 10 haftasına kadar yapılabilen kürtaj işlemi, uzman doktor eşliğinde yasal olarak uygulanan güvenli bir operasyon olarak kabul edilir.
Dilimize Fransızca "curetage" sözcüğünden geçen kürtaj, aynı zamanda rahim tahliye olarak da adlandırılır. Ortaya çıkabilecek bazı belirti komplikasyonlara karşı güvenilir bir ortamda ve işinin ehli doktorlar tarafından yapılması gereken kürtaj işlemi genellikle 10-15 dakika kadar sürer ve hasta gözlem altında tutulduğu birkaç saat sonrasında taburcu edilir.
Kürtajın iki temel çeşidi bulunmaktadır: tıbbi kürtaj (ilaçlı) ve cerrahi kürtaj.
Tıbbi kürtaj, herhangi bir operasyon gerektirmeyen ve ilaçlı kürtaj olarak da adlandırılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, kürtaj olacak kişiye bazı ilaçlar verilir ve rahmin kasılmasını ve boşalmasını sağlayacak şekilde hareket eder. İlaç alımından sonra kürtajın gerçekleşmesi 24 saate kadar sürebilir. Hasta, ilaç alımından önce ve sonra doktor kontrolünde takip edilir.
Cerrahi kürtaj ise rahmin içindeki ceninin cerrahi operasyonla alınıp hamileliğin sonlandırılması işlemidir. Cerrahi kürtajların en yaygın olarak uygulananı vakum yöntemidir. Diğer bir cerrahi yöntem ise dilatasyon ve tahliye kürtajdır.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken, hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Günümüz kürtaj işlemleri genellikle yaygın olarak cerrahi olarak vakum yöntemiyle gerçekleştirilir. Kolay, pratik ve daha az risk barındıran bu yöntem sırasında kadının rahmindeki cenin, plastik enjektör ve ince plastik boru şeklinde kanül adı verilen aletler sayesinde çekilerek alınır. Genellikle 10-15 dakika süren, lokal veya genel anestezi uygulanarak yapılır.
Kürtaj işlemi sonrası kişi genellikle 1 saatlik dinlenme süreciyle birlikte taburcu edilir. Enfeksiyon ihtimaline karşı antibiyotik tedavisi uygulanır. Kürtaj sonrası ortaya çıkabilecek semptom veya komplikasyonlara karşı yapılması gerekenler arasında ağrı veya rahatsızlık durumuna göre ibuprofen veya parasetamol gibi ilaçlar almak, kanama durumunda hijyenik ped kullanmak ve cinsel birliktelik gerçekleştirmek istiyorsanız tekrar hamile kalmamak için doğum kontrol yöntemi kullanmak yer alır.
Kürtaj Yaptırmak Kolay mı?
Alanında uzman doktorlarla yapılan işlemlerde işlem sürecinin 10 15 dakika da lokal ya da genel anestezi tercihlerinden biriyle gerçekleştirilir tedbir amacıyla 1 saatlik gözlem sonrası taburcu edilir. İşlem sonrası ağrı ya da semptom oluşabilir ancak alanındaki uzman doktorlarla kürtaj yaptırmak kolaydır.