Tarım ve Orman Bakanlığı hileli gıdalar üreten firmaların tespiti için denetimleri sıklaştırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı hileli üretim yapan firmaları açıkladığı bir liste açıkladı.

Gıdada Sahtecilik Yapan Firmalar İfşa Edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdada sahtecilik yaptığını tespit edilen firmaların listesini bir kez daha güncelledi. 17 Ekim tarihinde yayımlanan listede, özellikle peynir, tereyağı ve süt ürünlerinde yapılan hileler dikkat çekti. Bakanlık, yaptığı denetimler aracılığıyla tüketicilerin sağlığını tehlikeye atmakta olan bu firmaların açık isim listelerini kamuoyuyla paylaştı. Zeytinyağı, baharat ve et ürünleri de denetimlerden geçerken, birçok üründe sağlığa zararlı maddeler tespit edildi.

Tarim Bakanligi Yeni Hileli Gida Listesini Acikladi Bu Urunler Dolabinizda Olabilir1

Hangi Ürünlerde Hile Yapıldı?

Bakanlığın güncellediği listede 47 yeni ürün eklendi ve toplamda 662 hileli ürün kamuoyuna duyuruldu. Son yapılan denetimlerde peynir, tereyağı ve süt ürünlerinin yanı sıra bitkisel yağlar, et ve baharat ürünlerinde ciddi hilelerin yapıldığı belirlendi. İşte bazı tespitler:

  • Peynirde ve tereyağında bitkisel yağ tespiti.
  • Kaşar ürünlerinde düşük yağ oranı ile natamisin katkı maddesinin  (koruyucu katkı maddesi) kullanımı.
  • Eritme peynirinde nişasta tespiti.
  • Manda sütü yerine farklı sütlerin kullanılması.
  • Sucuk, mantı harcı ve köfte gibi et ürünlerin kanatlı et ve sakatat karışımı.
  • Toz biberde gıdada yasaklı boya kullanımı.

Tarim Bakanligi Yeni Hileli Gida Listesini Acikladi Bu Urunler Dolabinizda Olabilir5

Tüketici Sağlığını Tehdit Eden Maddeler

Denetimler sonucunda, özellikle süt ve peynir ürünlerinde sağlık açısından zararlı katkı maddeleri kullanıldığı ortaya çıktı. Bunlardan biri olan natamisin, gıdanın raf ömrünü uzatırken insan sağlığına zarar verebiliyor. Ayriyetten, bazı et ürünlerinde ve süt ürünlerinde maliyeti düşürmek maksadıyla bitkisel yağlar ve sakatat karışımlarının kullanıldığı yapılan incelemeler sonrasında ortaya çıktı. Bu tür sahtecilikler, tüketicilerin sağlığını ciddi anlamda tehlikeye sokuyor.

Sağlığa Zararlı Gıdalar İfşa Edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" ve "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" listesi güncellenerek kamuoyuna duyuruldu. Bu listede yer alan firmalar ve ürünler, tüketici güvenliğini tehdit ettiği için ifşa edildi. Bakanlık, sahtecilik yapan firmalara karşı yaptırımlarını artırarak devam edeceğini belirtti.

Tarim Bakanligi Yeni Hileli Gida Listesini Acikladi Bu Urunler Dolabinizda Olabilir3

Tüketiciye Önemli Uyarı

Tarım ve Orman Bakanlığı, sahte gıda ürünlerine karşı tüketicilerin dikkatli olmasını ve özellikle alışverişlerde güvenilir markaları tercih etmelerini tavsiye etti. Bakanlık, sahtecilik yapan firmaları ifşa ederek halk sağlığını koruma görevini sürdürmeye devam ediyor.

Görüntüler kurgu mu? Yecüc Mecüc mü? Görüntüler kurgu mu? Yecüc Mecüc mü?

Detaylı Liste Yayınlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sitesinde "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" ve "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesine erişilebilir. Tüketicilerin bilinçlenmesi adına hazırlanan bu listede hileli ürünlerin tamamı ve ilgili firmalar yer alıyor.

Tarim Bakanligi Yeni Hileli Gida Listesini Acikladi Bu Urunler Dolabinizda Olabilir (5)Tarim Bakanligi Yeni Hileli Gida Listesini Acikladi Bu Urunler Dolabinizda Olabilir (4)Tarim Bakanligi Yeni Hileli Gida Listesini Acikladi Bu Urunler Dolabinizda Olabilir (3)Tarim Bakanligi Yeni Hileli Gida Listesini Acikladi Bu Urunler Dolabinizda Olabilir (2)Tarim Bakanligi Yeni Hileli Gida Listesini Acikladi Bu Urunler Dolabinizda Olabilir (1)

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL