Türkiye’de en zehirli yılanları herkes tarafından araştırılıyor. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte yılan ve en zehirli yılan sorguları artmaya başladı. Türkiye’de pek çok zehirli yılan var ve bu yılanlar doğada yaşıyor. Bazı zamanlar ise sıcaklardan gün yüzüne çıkıyor. Peki Türkiye’nin En Zehirli Yılanı Hangi Bölgede? Haberin detayları aşağıda….
Geçtiğimiz yıllarda haberlere konu olan yılan Tunceli’de ortaya çıkmıştı İhlas Haber Ajansı’na göre :
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi.
Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor. Nesli tükenmekte olan bu sürüngenler, yüksekliği bin 500 metreye kadar alanlarda barınabiliyor. Şimdiye kadar çok nadir görülen koca engerek, Çemişgezek’e bağlı Erkalkan köyünde görüldü. Ağacın üzerinde görülen yılan Tulgay Daşhan, tarafından cep telefonu ile kayıt altına alındı.
Tunceli İklimi
Tunceli'nin iklimi sert karasal bir yapıya sahiptir. Dağların konumu nedeniyle kışlar çok soğuk ve kar yağışlı geçer, bu nedenle 6 veya 7 ay kar altında kalabilir. Yaz aylarında ise sıcaklıklar 35-40 dereceye kadar yükselebilir. Tunceli'de yaşayan yabani hayvanlar arasında kırmızı benekli alabalık, boz ayı, kurt, yaban domuzu, geyik, karaca, dağ keçisi, su samuru, vaşak, tilki, vahşi kedi, tavşan, kartal, ağaçkakan, yarasa, atmaca, şahin, leylek, ala karga ve sakallı akbaba bulunur. Ayrıca 1950-60'lı yıllarda Hazar kaplanı, Anadolu parsı ve Çizgili sırtlan da görülmüştür. Tunceli, ters lalesi ile de ünlüdür. Şehrin en önemli dağları Munzur Dağları, Buyer Baba Dağı, Sülbüs Dağı, Bağır Dağı ve Zel Dağı'dır. Önemli bölgeler arasında Zage, Ali Boğazı, Munzur Vadisi, Kutudere ve Pülümür Vadisi bulunmaktadır. Yapılan barajlar nedeniyle özellikle alçak kesimlerde kar yağışı azalmıştır ve karın toprakta kalma süresi kısalırken sert soğuklar da azalmıştır.
Koca Engerek Yılanı Nedir?
Sırt bölgesinin rengi genel olarak grimsi kahverengi tonlarında olur. Sırtta bazı yerlerde birleşik koyu benekler bulunabilir, bazen belirsiz olabilirler. Ayrıca sırtın ortalarında, kenarları koyu renkli ve iç kısımları tuğla kırmızısı ya da sarı renkte benekler de bulunabilir. Başın üst kısmında bazen küçük siyah benekler görülebilir. Kuyruk ucunda sarımsı, beyazımsı ya da pembemsi renkte nokta halinde siyah benekler bulunur.
Bu hayvanlar genel olarak fare gibi küçük kemiriciler, kertenkeleler, kuşlar, yılanlar ve çeşitli omurgasız hayvanlarla beslenirler. Kemiricilerle beslendikleri için ekosistem için önemli bir rol oynarlar. Avlarını genellikle sabahın erken saatlerinde veya geceleyin zehirleyerek öldürerek avlarlar. Hareketleri genellikle oldukça ağır olduğundan gündüzleri daha çok dinlenerek geçirirler. Bu tür genel olarak canlı doğurur (5-7 kadar yavru). Ancak bazı bölgelerde yumurtlayabilirler (4-7 kadar yumurta). Yumurtadan çıkma süresi genellikle 1 aydır. Boyları 150 cm'ye kadar ulaşabilir. İskenderun'da bir engerek, rekor kırarak 3 m 8 cm'ye ulaşmıştır.