Danışanların potansiyelini gerçekleştirme yolculuğunda,potansiyelini en üst limitlere çıkmasını ve yaşam hedeflerine ulaşmasında danışanla bire bir ilgilenen ve bu yolculukta eşlik eden, harekete geçirmek için uygun stratejiler geliştiren profesyonel rehberlik sistemidir.
Yaşam koçunun görevleri nelerdir?
Danışanın nesnel durumunu yargılamadan uzak değerlendirmektir.
Güçlü sorular sorarak farkındalığı,güçlü yanlarını,değerlerini,güçlü yanlarını ve hedeflerini ortaya çıkarmaktır.
FARKINDALIK en önemli unsurdur. Danışanın duygularına etrafındaki şeyler hakkında ne hissettiğine,nasıl düşündüğüne belleğine dair farkındalığıdır.Güçlü yanları, değerleri, amacına dair farkındalıktır. Bunların sonunda amaçlarına sorumluluk alarak gerçekleştirme yönünde ilerler.Sorumluluk ve seçim yaptıgımız işin kalitesini belirler.Sonucunda Özgüven fırsatı sağlar.Hepimizin güçlü ve zayıf yönleri değerleri vardır.Bunlara da farkındalık sağlamamız gerekir.Koçluğun temel ögesi olan farkındalık, dikkatin ve konsantrasyon, netliğin çıktısıdır.Eğer birey farkındalık kazanırsa ihtiyaç ve isteklerinin ne oldugunun, nasıl işlev gördüğünü bilir. Böylece yaşamda daha dengeli birey haline gelir.
Güçlü yanlarımız;biz istesekte istemesekte zorlanmadan kullandığımız, kullanırken kendimizi enerjik, rahat hissettiğimiz yanlarımızdır.Güçlü yanlarımızı tespit ettiğimizde neler yapabilecegimize daha kolay odaklanırız.
Değerlerimiz,değerlerini bilmek bireylere nasıl yol alacağını sağlar,motive eder.Değerlerini ortaya çıkarmak için koç danışan ile birlikte çalışır.değerler kendimizi doğru, iyi anlayana kadar zamanla değişir ve gelişir.
Hedef belirleme;Sağlıklı çıktı alabilmek için anlamlı ve ulaşışabilir hedefler oluşturmak gereklidir. danışanlar dışardan dikte edilmediğinde olumlu beklentilerin önünü açmış olurlar. Hedefler zayıf yanlarımızı değil,güçlü yanlarımızı ele almalıdır.