Dün eskilere 50 yıl öncesine çocukluğuma; siyah önlük, beyaz yaka giydiğimiz ilkokul günlerine hayal mayal dalmıştım.

Hatta rahmetli ilkokul öğretmenimiz İsmail Ay'dan kırmızı kurdele takındığım günde bu arada gözlerimin önünden aktı gitti. İstiklal İlkokulunda 4. sınıfta mehter takımında kılıç kalkan kuşanmış zıpkın gibi bir delikanlı idim . O yıllarda sadece iki güzide ilkokulumuzda mehter takımı vardı . Bayramlarda mehter takımı olarak gösterilerde bizde yer alırdık. Hatta bıyıklarımı da boya ile üst sınıftan 50 yıldır arayıpta bulamadığım bir arkadaşım yapardı. Beni de çok severdi.

karamanin-altin-sahsiyetleri-kemal-kaynas2

1969 yılında o dönemin Karaman'da bugünkü altyapının temellerini atmış olan Belediye Başkanımız Kemal Kaynaş görev yapıyordu. Maalesef 1 Ekim 1969 Perşembe günü bugünkü Histaş karşısında yani Ziya Aydın İş Merkezinin olduğu yerde bulunan Halkbank içerisinde o dönemdeki yakın arkadaşı ve aynı partilisi olan o günkü Adalet Partisi ilçe başkanı tarafından vurularak öldürülmüştü. Ben o günlerde ilkokul 1 veya 2'nci sınıfta idim. Çocukluğumuzda bu bankanın da içinde yer aldığı çarşı merkezinde geçiyordu. Çünkü evimiz bugünkü PTT'nin olduğu yerde yani Fenari Mahallesi'nde idi.

Bu öldürülme olayı benim hafızalarımda bir kaç cümle olarak hala tazeliğini koruyor. ”Bir yörük banka içinde belediye başkanını öldürmüş, bahçe aralarında kaçıp saklanıyormuş. Hala da yakalanamamış. “ İşte rahmetli Kemal Kaynaş'ı 1969 yılında sadece bu kadar tanıyordum. Ama sonraki yıllarda hem bu olayın detaylarını ve hem de Kemal Kaynaş'ın çok çalışkan bir belediye başkanı oluğunu ve Karaman'ın kent oluşumunda çok büyük hizmetleri olduğunu öğrenmiş oldum.

Şehrimizin bugün can damarı olan MOLLA FENARİ Caddesi ve KEMAL KAYNAŞ caddelerini rahmetli Belediye başkanımız o dönemin çok kısıtlı imkanları ile ve çok büyük güçlükleri göğüsleyerek Karaman'a kazandırmıştı. Evet bunlar dün hep birer birer anılarımda gözlerimin önünden süzüldü gitti. Banada kaleme, kağıda dökmek kaldı.

KARAMAN'ımızın ALTIN ŞAHSİYETLERİ arasında yer alan rahmetli belediye başkanımız KEMAL KAYNAŞ'ı saygı ve rahmetle anıyorum.