BDDK, Risk Ağırlıklarını Sıfırladı

, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırdığını açıkladı. Bu karar, kredi sisteminin etkinliğini artırmayı ve finansal piyasalarda güveni sağlamak amacıyla alındı.

Araç sahiplerine kötü haber: Trafik sigortası fiyatları cep yakacak! Araç sahiplerine kötü haber: Trafik sigortası fiyatları cep yakacak!

Bddk Yeni Karar Kredi Ve Kredi Kartlarinda Yeni Donem Basliyor1

Önceki Düzenlemelerde Ne Olmuştu?

Geçtiğimiz yıl 31 Temmuz'da BDDK, bireysel krediler ve kredi kartları için risk ağırlıklarını artırmış ve bu durum kredi faizlerinde yükselişe yol açmıştı. Uygulanan %150 risk ağırlığı, hem kredi arzını hem de talebini sınırlayarak iç talebi olumsuz etkilemişti.

Artık Daha Esnek Bir Ortam

19 Eylül 2024 tarihli karar ile BDDK, daha önce kullanılan risk ağırlığı oranlarına geri döndü. Kredi kartlarında 1-6 ay vade için %100, 6 aydan uzun vadede %150; ihtiyaç kredilerinde ise 1-12 ay vade için %100 ve 12 aydan uzun vadede %150 risk ağırlığı uygulanacak. Taşıt kredileri için bu oran %75 olarak belirlendi.

Bddk Yeni Karar Kredi Ve Kredi Kartlarinda Yeni Donem Basliyor2

Yeni Dönem Başlıyor

BDDK'nın bu son kararı, bankaların kredi verme süreçlerinde daha esnek bir yaklaşım benimsemelerine olanak tanıyacak. Bu değişiklik, özellikle bireysel tüketicilere yönelik kredi erişimini kolaylaştırmayı ve finansal piyasalarda olumlu bir etki yaratmayı hedefliyor.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL