Etliekmek, Anadolu mutfağının yüzyıllardır süregelen geleneksel lezzetlerinden biridir. Konya ve Karaman’ın sembol yiyeceklerinden olan etliekmek, incecik hamuru, bol etli harcı ve kendine has pişirme yöntemiyle her sofraya ayrı bir tat katıyor. Peki Karaman usülü etliekmek nasıl yapılır? Cevabı haberimizde…
Etliekmeğin Tarihçesi
Etliekmeğin geçmişi, 1200’lü yıllara kadar uzanır. İlk olarak Konya’nın Kadınhanı ilçesinde bulunan Raziye Hatun Hanı’nda yapıldığı bilinen etliekmek, o dönemde Konya halkı tarafından mahalle fırınlarında misafir ağırlamak için yaptırılırdı.
1923 yılında, Konya Kebapçılar Çarşısı’nda etliekmek kayıt altına alındı. Aynı yıl, Halepli Hasan Gülseren, Konya’ya etliekmeği getiren ilk kişi olarak bilinir ve etliekmek o dönemde “kebapçılar içi” olarak adlandırılan bölgede ün kazandı. 1939 yılına gelindiğinde, yalnızca etliekmek yapan özel işletmeler açılmaya başladı.
Karaman Usulü Etliekmek Nasıl Yapılır?
Etliekmek, Konya usülü ile yapılırsa ince açılmış hamurun üzerine dana ve koyun eti karışımı harcın yayılması ve yüksek ısıda pişirilmesiyle hazırlanır. Karaman usulü etliekmeğin hazırlanışı ise dana eti karışımı harcın yayılması ve yüksek ısıda pişirilmesiyle hazırlanır.
Malzemeler:
- Hamur: İnce açılmış yumuşak hamur.
- Harç: Dana ve koyun eti, soğan, domates, biber, baharatlar (isteğe göre).
- Zırhta çekilmiş kıyma kullanılması tavsiye edilir.
Hazırlık:
1. Hamuru ince bir şekilde açın.
2. Eti soğan, domates ve baharatlarla karıştırarak harcı hazırlayın.
3. Harcı hamurun üzerine eşit şekilde yayın.
4. Yüksek ısıda taş fırında ya da evde uygun bir fırında pişirin.
Farklı Etliekmek Çeşitleri
Etliekmeğin çeşitleri de damak zevkine göre farklılık gösterir:
- Mevlana: Peynir ilaveli etliekmek.
- Bıçak Arası: Zırhta çekilen etle hazırlanan etliekmek.