İstanbul'da Ölen İlk Padişah Kimdir? İstanbul'da Ölen İlk Padişah Kimdir?

Başkan Çağlıyan açıklamasında ”5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunda değişiklik yapılmasına dair tasarının görüşüldüğü Meclis Komisyonu çalışmalarına devam etmektedir. Söz konusu kanunda yapılması planlanan değişikliklerle ötenazi ifadesi kanun taslağında tanımlanmakta ve popülasyonun kontrolü için yeni bir yöntem olarak sunulmaktadır.

Bilimsel araştırmalar sahipsiz hayvan popülasyonlarında itlaf yöntemi ile yapılacak olan uygulamalarla 20 yıl içinde ancak %13 oranında popülasyon azalmasına neden olabileceğini belirtmektedir. Doğurganlık kontrolü yani kısırlaştırma ile 20 yılda popülasyon büyüklüğü %78 oranında azalacağı da raporlanmıştır. Şimdiye kadar yerel yönetimler kısırlaştırmayı ya hiç yapmamış yada çok az sayıda yapmışlardır. Çoğu ilçe belediyelerinde veteriner hekim istihdamı bile bulunmamaktadır. Büyükşehir dışındaki illerde köy ve mezralarda il özel idareleri yetkili olmasına rağmen şimdiye kadar ülkemizde bir iki il hariç hiç bir ilde özel idarelere ait barınak bulunmamaktadır. Buna bağlı olarak köylerdeki köpeklerin yavruları şehir merkezlerine salınmaktadır.

Sadece barındırmanın popülasyon büyüklüğü üzerine hiç etkisinin olmadığı bildirilmiştir. Bu veriler ışığında sözkonusu kanunda yapılacak değişikliklerle itlaf ya da ötanazi her ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın sahipsiz hayvanlar sorunun çözüme kavuşturamayacağı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

İhtiyacımız olan tek şey mevcut kanunda yeralan tüm sorumluların görevlerini yerine getirmesi ve ülke genelinde KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİNİN ilan edilmesidir. Bu kısırlaştırma seferberliği konusunda Türk Veteriner Hekimler Birliğine bağlı 40.000 veteriner hekim üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Yerel yönetimlerin 2023 yılında toplamda 338.363 kısırlaştırma yaptığı bildirilmiştir. Ülkemizde 4 milyon sahipsiz köpeğin varolduğu kabul edilmektedir. Bilimsel veriler ışığında kısırlaştırma+ barındırma+ aşılama yöntemi ile bu sayının en az %70’nin kısırlaştırılması gerekmektedir. 2.8 milyon köpeğin kısırlaştırılması için uygun koşullar sağlandığı takdirde Türk Veteriner Hekimler Birliğine bağlı 40.000 veteriner hekim göreve hazırdır.

Sahipli kedi ve köpeklerin tamamının çiplenerek kayıt altına alınması, sahipli bu hayvanları sokağa bırakan sahiplerine ciddi para cezalarının uygulanması ve sahipsiz hayvanların kırsaldan kentlere doğru hareketlerinin engellenmesi sorunun çözümüne dair diğer önerilerimizdendir. Sadece yerel yönetimler ya da İl Hayvanları Koruma Kurullarının tek başlarına bu ciddi halk sağlığı sorununu çözmeye yeterli olmadıkları ve şimdiye kadar kanunu uygulamadıkları için süreç buralara gelmiştir. Karaman Veteriner Hekimleri Odası olarak bölgemizde sahipsiz hayvanlar sorunu ile alakalı stratejiler ve projeler üreterek sadece bilimsel veriler ışığında veteriner hekimlerin çözebileceği bu çok ciddi halk sağlığı sorununun çözüm paydaşlarından olma yükümlülüğümüzü ve kararlılığımızı tekrar eder, yetkililere ve tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz. 2018 yılında belediyemiz ve odamız arasında kısırlaştırma konusunda sözleşme imzalanarak bir miktar köpek kısırlaştırılması sağlanmıştı. Belediye veya yerel yönetimler tarafından teklif gelmesi halinde odamız her türlü yardıma hazırdır. İlimizdeki tüm ilçe ve yerel yönetimlerin bu süreci sağlıklı atlata bilmeleri için veteriner hekim istihdamı yapmaları elzem hale gelmiştir.

Kaynak: BÜLTEN