KMÜ ev sahipliğinde düzenlenen ve TÜBA Asli Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Soylak’ın konuşmacı olduğu programa, Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nevzat Aydın, Prof. Dr. Serkan Ada ve Prof. Dr. Mahmut Baykan, üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferans, Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’nın açış konuşmaları ile devam etti.

Karaman'da su krizi: Yollarbaşı Göleti’nde de sona gelindi Karaman'da su krizi: Yollarbaşı Göleti’nde de sona gelindi

Kmude Yesil Kimya Konulu Konferans3

Rektör Gavgalı, “İçinde bulunduğumuz çağda, sürdürülebilirlik ve çevre bilinci her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Geleneksel üretim yöntemlerinin gezegenimize verdiği zararların farkına varan bilim dünyası, bu zararları en aza indirgemek için yenilikçi çözümler arayışına girmiştir. İşte bu noktada, yeşil kimya yaklaşımı, kimya biliminde devrim niteliğinde bir anlayışı temsil etmektedir. Amaç, zararlı kimyasalların kullanımını azaltmak, kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak ve çevreye duyarlı üretim yöntemlerini teşvik etmektir. Üniversitemiz, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ederek genç araştırmacılara ve akademisyenlere bu alanda katkıda bulunmaları için gerekli ortamı sağlamaya devam etmektedir. Bilim insanlarımızın çabaları ve öğrencilerimizin bu konudaki farkındalıkları yeşil bir geleceğe olan inancımızı daha da güçlendirmektedir.” dedi.

Kmude Yesil Kimya Konulu Konferans2

‘Yeşil Kimya’ konferansını vermek üzere kürsüye gelen TÜBA Asli Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Soylak ise TÜBA’nın bilime yön vermeye çalışan ve tüm bilimleri destekleyen bir kuruluş olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Soylak, “Yeşil (Sürdürülebilir) Kimya; tehlikeli maddelerin kullanımını veya oluşumunu azaltan ve ortadan kaldıran kimyasal ürün ve süreçlerin tasarımıdır. Yeşil kimya, bir kimyasal ürünün tasarımı, üretimi, kullanımı ve nihai imhası da olmak üzere yaşam döngüsü boyunca geçerlidir. Ayrıca yeşil dünya zararlı maddelerin azaltılmasını ve çevreye duyarlı ürünlerin geliştirilmesini amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu prensipler sağlık, çevre ve sürdürülebilirlik açısından büyük öneme sahiptir. Yeşil kimya, moleküler düzeyde kirliliği önler. Kimyanın tek disiplini değil, kimyanın tüm alanları ve diğer yaşam biçimleri için geçerli olan felsefedir. Gerçek dünyadaki çevre sorunlarına yenilikçi bilimsel çözümler uygular. Yeşil kimya, kimyasal ürün ve proseslerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini de azaltır.” dedi.

Kmude Yesil Kimya Konulu Konferans1

Yeşil kimyanın atık önleme, atom ekonomisi, daha az tehlikeli kimyasal sentezler, daha güvenli kimyasalların kullanılması, enerji verimliliği için tasarım ve yenilenebilir hammaddelerin kullanımı gibi ilkeleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Soylak’ın konferansı soru-cevap bölümüyle sona erdi. Prof. Dr. Mustaf Soylak konferansın ardından KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’yı makamında ziyaret etti.

Kaynak: BÜLTEN