WhatsApp Kullanıcıları Dikkat:  Yarından itibaren bu telefonlarda kullanılamayacak WhatsApp Kullanıcıları Dikkat: Yarından itibaren bu telefonlarda kullanılamayacak

Miras paylaşımında esneklik arttı, noter onayı kalktı. Tapuda miras paylaşımına yönelik uzun zamandır beklenen düzenlemeler yürürlüğe girdi. Yeni kararlarla birlikte mirasçılar, mirasın eşit şekilde bölüştürülmesi zorunluluğundan kurtulurken, yazılı anlaşmalarla miras devri yapabilecek. Artık noter onayı gerekmeyecek ve hisseli tapularda tüm hissedarların katılımıyla karar alınması zorunlu hale getirildi.

Miras paylaşımında noter şartı kaldırıldı

Yeni düzenleme, aile içi anlaşmazlıkları azaltmak amacıyla mirasçıların daha hızlı ve pratik bir şekilde miras paylaşımını gerçekleştirmesini sağlıyor. Daha önce eşit dağıtım zorunluluğu sebebiyle taraflar arasında çıkan anlaşmazlıklar, yazılı sözleşmelerle çözülüp noter onayı olmaksızın geçerli olacak. Bu sayede, işlemler daha kısa sürede tamamlanacak.

Tapuda Miras Paylasimi Icin Yeni Donem O Sartlarda Zorunluluk Kalkti1

Hisseli tapu satışında ortak karar alınacak

Hisseli tapuların satışı sırasında ise tüm hissedarların ortak karar alması zorunlu olacak. Herkesin işlemlere bizzat katılması gerekecek ya da vekalet vererek avukat aracılığıyla tapu devri gerçekleştirilebilecek. Böylece, hissedarlar arası koordinasyonun güçlenmesi ve olası anlaşmazlıkların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Miras paylaşımında esneklik arttı

Tapuda miras paylaşımında yeni dönem, aile bireyleri arasında daha esnek anlaşmalar yapılmasını sağlayarak anlaşmazlıkların azalmasını amaçlıyor. Yeni düzenlemeler, miras devri işlemlerini kolaylaştırırken, özellikle noter onayı zorunluluğunu ortadan kaldırarak işlemleri hızlandıracak.

Tapuda Miras Paylasimi Icin Yeni Donem O Sartlarda Zorunluluk Kalkti2

Uzmanlar: 'Aile içi huzura katkı sağlayacak'

Uzmanlar, bu yeni düzenlemelerin miras süreçlerini hem pratik hale getireceğini hem de aile içi huzurun korunmasına katkı sağlayacağını belirtiyor. Mirasın eşit dağıtım zorunluluğunun kaldırılması, aile içi miras paylaşımında daha adil sonuçlar alınmasına ve taraflar arasında esnek çözümler üretilmesine imkan tanıyacak.

Hisseli tapu işlemleri hızlanacak

Hisseli tapuların satışında, hissedarlar arasında ortak karar alınması ve bu karar doğrultusunda işlemlere katılma zorunluluğu, sürecin daha disiplinli bir şekilde yürütülmesini sağlayacak. Ayrıca vekalet ile avukat aracılığıyla işlemleri tamamlamak da mümkün olacak.

Yeni dönemle birlikte mirasçıların en büyük sorunlarından biri olan eşit dağılım zorunluluğu kalktı ve yazılı anlaşmalarla daha esnek çözümler mümkün hale geldi.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL