Teknolojinin hızla ilerlemesi, elektrik dağıtım sistemlerinde de önemli yenilikleri beraberinde getiriyor. Türkiye genelinde konut ve işyerlerinde kullanılacak olan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) ile ilgili detaylar açıklandı. 

Akıllı Sayaçlar Zorunlu Hale Geliyor

Türkiye genelindeki tüm konut ve işyerlerinde elektrik sistemlerini köklü bir şekilde değiştirecek olan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), 1 Ocak 2025 tarihine kadar belirlenen sınırların üzerinde elektrik tüketimi yapan tüm aboneler için zorunlu olacak. Geçiş yapmayan aboneler, 10 bin TL para cezası ile karşılaşacak.

Elektrik Faturalarinda Mass Donemi Turkiyenin Tamaminda Zorunlu Olacak1

Yeni Sistem 1 Ocak 2024’te Devreye Girdi

Elektrik aboneliği ile ilgile olan ve kontrol sisteminin daha gelişmiş versiyonunuyla işlemlerin cep telefonundan sağlayacak şekilde yapılmasına imkan veren bu yeni sistem, 1 Ocak 2024 tarihinde devreye girdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı projede, sürekli olarak yeni gelişmeler yaşanıyor.

Konut kredisi faizleri düşüyor: Çekilecek krediye göre aylık taksitler nasıl olacak? Konut kredisi faizleri düşüyor: Çekilecek krediye göre aylık taksitler nasıl olacak?

Elektrik Faturalarinda Mass Donemi Turkiyenin Tamaminda Zorunlu Olacak2

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) Nedir?

MASS, akıllı elektrik sayaçları üzerinden oluşturulan ve Türkiye genelindeki elektrik dağıtım sistemine bağlı tüm sayaçları entegre eden bir sistemdir. Elektrik sayacı ve merkezi yazılım arasında kurulacak iki yönlü haberleşme ile elektrik tüketim verileri doğrulanıp saklanabilecek. Sistemin parçaları modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ile birlikte kullanıcı mobil uygulamasından oluşmaktadır.

Elektrik Faturalarinda Mass Donemi Turkiyenin Tamaminda Zorunlu Olacak4

Sayaçlar Yenileniyor

Elektrik dağıtım sistemine bağlı mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesi, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin sorumluluğunda olacak. Uygulama sayesinde elektrik sayacı ve merkezi yazılım arasında kurulacak iki yönlü haberleşme ile tüketim verileri doğrulanıp saklanabilecek.

Elektrik Faturalarinda Mass Donemi Turkiyenin Tamaminda Zorunlu Olacak3

Son Tarih: 1 Ocak 2025

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) yürütülen çalışmalardan birine örnek olarak, akıllı sayaçlar aracılığı ile geçmişe dönük verilerini de içerecek ve takip edilmesini sağlayacak. Bu mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geliştirme çalışmalarını yürütecek. Elektrik dağıtım şirketleri de bu uygulama için gerekli verileri EPİAŞ’a sağlayacak altyapıyı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar oluşturmak zorunda. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ise bu çalışmanın son halini 1 Ocak 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi’ni yayımlarak duyuracak.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL