Spor toplumların sağlık ve sosyal anlamda vazgeçilmezidir. Dünyanın geldiği noktada bazı spor dalları reklam ve tanıtım alanında da insanlığın vazgeçilmezi durumuna gelmiştir.Futbol tüm spor dallarının her konudaki lokomotifi konumundadır. Ülkemizde de 1900'lü yıllarda kurulan spor kulüplerimizin ozellikle futbol ve basketbol takımları zaman zaman avrupa ve dünya ölçeğinde başarılara imza atmakta, ülkemizin büyük bir kesimini moral ve motivasyon anlamında mutlu etmektedir. Ben de radyolarımızdan duyduklarımız ve ara sıra gazetelerde rastladığımız bilgilerden etkilenerek Can Bartu'ların zamanında Fenerbahçe taraftarı olmuştum. O sevda ile her çocuk gibi futbol merakım oluştu, 1966'larda Kırbağı Mahallesinde Bozkurt Sporu kurduk. Çok sevmeme rağmen iyi futbol oynayamazdım, yine de annemin eskimiş mestlerinin altına vidalarla krampon yapıp bazı maçlarda oynardım. Yönetmek hoşuma gider, takımımız için canla başla çalışırdım. Mahalle büyüklerimizde destek verirlerdi takımımıza.
O yıllarda Karaman da 15 civarı mahalle takımı vardı ve kran krana maçlar oynanırdı. Kırmahalleden Milangazspor, Atomspor,Bozkurtspor,Kalespor hatırımda kalanlar. Bu saye de Karaman Spor da güçlü olurdu. Karaman ve bizler için güzel günlerdi elbette.
Futbol cazibesi ve etkisini sürekli artırdı,geliştirdi. Anadolu Kent takımlarımız İstanbul takımları ile yarışmaya başladılar. Trabzon spor Anadolu futbolunu yüreklendirdi. Büyük Anadolu kent takımları ve Alanya Spor gibi büyük ilçe futbol takımları süper ligde yerlerini aldılar. Futbol takımları kentlerin markalaşmasına katkı yapmaya başladılar, basardıkça kentlerin desteğini de sağladılar.
Karamanspor’un efsane kale sporlarla başlayan futbol tarihi de yarım yüz yılı aştı. Özel destek ve çabalarla 2.lige kadar çıktı, düştü. İsimleri,yönetimleri,destekçileri sürekli değisti. Geçen yıl “KARAMAN BELEDİYESPOR” Futbol takımı ismiyle 3. Lige çıkarıldı. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.Benzer şartlarda mücadele gerçekten zordur.
13 Şubat 2021 akşamı Karaman Tanıtım Platformu “KARTAP” Grubumuz, Karaman Belediye Spor'u konu alan bir Zoom toplantısı yaptı. Toplantının yarısını izleyebildim ama yine de takım hakkında bilgilendik.Futbol takımımızda Karaman lı 3 futbolcu varmış. Diğer oyuncular transfer olan futbolculardan oluşuyormuş. Son yıllarda da bazı Hemşehrilerimiz, Sanayicilerimiz ve Belediyemiz desteği ile futbol takımı yaşatılmaya çalışılıyor. Transferlerle 3. Lig takımını yürütmek kolay değil elbette çok para gerekiyor. Pandeminin zorlukları daha da etkiledi futbol takımlarımızı.
Yıllardır olduğu gibi parasal kaynak olarak yine Organize Sanayi Bölgesi sanayicileri görünüyor. Sanayicilerden destek bekleniyor. Ama Sanayiciler Yönetimde yoklar. Hani bir söz vardır ya; “davul birinin boynunda, tokmak diğerinin elinde”. Bence böylesi doğru olmuyor. Daha fonksiyonel ve kapsayıcı yönetimler oluşabilmelidir. Mevcut takımımıza desteklerimizi sürdürürken gelecek için yeni alternatifler farklı çözümler üretmek gerekiyor. Ben de kendimce, gelecek için sürdürülebilir kalıcı çözümler öneriyor,tartışılmasında yarar görüyorum:
1)_ Mevcut futbol takımının ismi " KARAMAN SANAYİSPOR" olmalı. Bu takım Karaman Sanayisini temsil etmeli, sanayimizi ve Karaman'ı ülkemize ve dünyaya duyurmalı, fark yaratmalı. Yönetimi de tamamen sanayicilerden, markalar yaratan başarılı insanlarımızdan oluşmalı. Sporun birleştirici gücü, mücadele ruhu sanayimize olumlu yansıtılmalı. Karaman Sanayispor tüm sanayicilerimizin sesi ve gururu olmalı..Davul da tokmak da sanayide olmalı ki davul sesi olduğu anlaşılsın,çıkan ses farkedilebilsin, dinlenilsin ve temsil gücü oluşturup tat versin. Dünya markaları çıkaran Karaman Sanayicisi bunu yapacak, profesyonel anlamda yürütecek anlayış ve kapasitededir.İsterse başarır.
2)_ Ayrıca KARAMAN ESNAFSPOR kulübü ve FUTBOL TAKIMI da acilen oluşturulmalı. Bu kulüp de Pazarcısından bakkalına, berberinden kasabına vb. tüm Karaman Esnafını temsil etmeli. Esnafın sesi, neşesi olmalıdır..Rekabet olmadan yarışma olmaz, yarışma olmadan başarı da gelmez. Karaman markalaşıp kalkınmadan, Esnafının da yüzü gülmez, sanayicinin de yüzü yeterince gülmez. Biliyoruz ki hepimiz aynı Karaman gemisindeyiz. Gönül ve güç birliği yaparak hedeflere hep birlikte ilerlemeliyiz.
3)_ Her iki takım da kendi alt yapısını oluşturmalı. Milli Eğitim ve Üniversite ile işbirliği yaparak kulüplerini sporcu yetiştirir duruma getirmeli.Teşvik edildiği zaman Karaman gençleri boşluğu doldurur, Karaman dan iyi futbolcular yetişir.Önceden yetişmiştir.
4)_ Karaman Belediyesi Muhtarlarla iş birliği yaparak mahalle ve semt spor kulüplerini oluşturmalı. Üniversite ile işbirliği yaparak Karaman yerelinde tüm spor dallarını desteklemeli, yerel oyuncu kaynağı yaratmalıdır.
5)_ Karaman Valiliği devleti temsilen, devletin imķanlarını ve birleştirici gücünü kullanarak, tüm sosyal ve siyasal tarafların katılımını sağlayarak önerilen veya önerilecek daha işlevsel organizasyonların oluşumunu teşvik edip desteklemeli, öncü rol üstlenmelidir. Tarihin kenti Karaman da seyirci ve taraftar kültürünün oluşumu dahil, yeni ve yeniden başlangıçlara aracılık ederek Karamanın geleceğinde anılacak Valilerimiz olmalılar. Sayın Valilerimiz Türkiyede ki geçmiş olumlu örnekleri hatırlayarak Karaman'a kalıcı izler, anılar bırakarak yeni efsane uygulamalar yaratmalıdır. Karaman kültürüyle, kimliğiyle bunu hakediyor.Karamanlı bunu başarabilir, başarmalıdır, başaracaktır..
Karaman için Markalaşmanın en etkin yollarından birisi genel anlamda spor,özel anlamda da FUTBOL dur.
Bu ve benzeri, geliştirilecek öneri ve çözümler ile Karaman, Cumhuriyetimizin ikinci Yüzyılına efsane şehir olarak girebilir. Yeni fikirler,yeni çözümler tartışılmalı “kentsel atalet” yenilmelidir.
Özverili, sevgili Sanayicilerimize, Esnaflarımıza, Belediye Başkanımız ve Valimiz ile tüm Karaman sevdalısı hemşehrilerimize saygı ve sevgilerimle iletiyorum. Taraflarca tartışılması ümidimle düşündüklerimi paylaşıyorum.