Merhabalar değerli KARAMAN’IN SESİ GAZETESİ Okuyucuları.
Her hafta Cuma günü sizlerle bir köşe yazısı aracılığı ile buluşacağız. Konuları okuyuculardan gelen taleplere göre uygun olduğu ölçüde belirlemeye çalışacağız.
İlk hafta konusu olarak son dönemde vatandaşların sıkça problem yaşadığı kiracı ve kiralayan arasındaki konudan bahsedeceğiz. Özellikle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan problemler maalesef bazen tatsızlaşabiliyor. Yazımızı biraz daha ev sahibi (kirayaveren) -kiracı ilişkisi üzerine özelleştireceğiz.
Öncelikle kira sözleşmeleri bizim mevzuatımızda ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Hukuken biz bu sözleşmeleri karşılıklı iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler olarak tanımlıyoruz. Mevzuatımıza göre hem kiracıların hem ev sahiplerinin birbirlerine karşı yükümlülükleri bulunmaktadır. Kiracı ya da kirayaveren ayrımı olmaksızın iki tarafın da yükümlülüklere uymamasının yaptırımları ve sonuçları vardır. Kiracının yükümlülükleri genel olarak kira bedelini zamanında ödeme, kiralananı özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme, temizlik ve bakım giderlerini ödeme, anlaşılan şekilde teslim borcudur.
Kiracını borcunu zamanında ve anlaşıldığı şekilde ödemelidir. Kiralanan evi kiracı,özenle kullanmalı ve evde ikamet ettiği süre içerisinde komşuları ile iyi geçinmelidir. Kiralananı kullanmaktan dolayı ortaya çıkan apartman temizliği, katlara ve asansör kullanımından oluşan aidat borcu gibi giderleri ödemelidir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde kirayaveren tarafından kiracının evden çıkarılması amacıyla tahliye prosedürü uygulanabilecektir.
Kirayaverenin yükümlülükleri ise genel olarak kiralananı teslim ve hazır bulundurma, vergi ve yan giderlere katlanma, kullanımla ilgili yan giderlere katılma borcudur. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde de kiracının bazı hakları bulunmaktadır.
Konut kiralarında kiracının evden tahliye edilip edilemeyeceği, edilirse hangi şartlarda nasıl tahliye edileceği konuları ise son dönemlerde vatandaşlarımızın en çok merak ettiği ve araştırdığı konulardır. Öncelikle “Kiracı asla tahliye edilemez” fikri gibi “Ev sahibi kiracıyı istediği zaman evden çıkarabilir ya da istediği zammı vermezse evden çıkarabilir. “ fikri de yanlıştır. Tahliyeye ilişkin kurallar kanunla düzenlenmiş ve belirli şartlara bağlanmıştır.
Kirayaverenin konut gereksinimi nedeniyle tahliye, kiralananın yeniden inşası nedeniyle tahliye, evin satılması durumunda yeni malikin ihtiyacı nedeniyle tahliye kirayaverenden kaynaklı tahliye sebepleridir. Bunların dışında kiracının imzaladığı tahliye taahhüdü nedeniyle tahliyesi, iki haklı ihtar nedeniyle tahliye ve kiracının ya da birlikte yaşadığı eşinin aynı yerde evinin olması da kiracı kaynaklı tahliye sebeplerinden bazılarıdır.
Genel olarak kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan uyuşmazlıkların neler olduğundan kısaca bahsettik. Haftaya bahsedeceğimiz konu için aşağıdaki mail adresinden bizlere ulaşabilir ve istekte bulunabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.