Merhaba değerli okuyucular..
Bu hafta konu olarak belki de mahkemelerde en çok ceza davasının açıldığı suç olan HAKARET suçundan bahsedeceğiz.
Hakaret suçu kanunumuzda ayrıntılı olarak düzenlenmiş bir suç türüdür. Hakaret fiilinin suç olarak tanımlanması ve bu eylem sonucunda cezalandırılmasının nedeni hakaret ile BİR KİMSENİN ONUR, SAYGINLIK VE SEREFİNİ zedeleyecek nitelikte hareket edilmiş olmasıdır.
Hukuk kuralları birçok açıdan insanların sahip olduğu hakları düzenlemektedir. Tam da bunun bir görünüm biçimi olarak insanlar onur, şeref ve saygınlığı zedelenmeyecek şekilde yaşama hakkına sahiptir. Yasam içerisinde bu hakkın zedelenmiş olmasını kanun koyucumuz suç olarak düzenlemiş ve bu olayların yaşanmasını yasaklamıştır.
Her ne kadar bu konuda bir yasak olsa da belki de en çok ihlal edilen hukuk kurallarından birisi budur. Hakaret suçu ceza kanunumuzda şerefe karsı islenen suçlar altında yer almaktadır. Düzenlemeye göre hakaret suçunun direk mağdurla aynı ortamda olması gerekmez, hakaret eyleminin sesli, yazılı veya görüntülü şekilde de islenmesi suç olarak nitelendirilmiştir.
Yine kanun maddesine göre hakaret eyleminin mağdur ortamda yokken islenmesi gıyapta hakaret olarak değerlendirilmiş ve bunun suç olarak kabul edilebilmesi için en az üç kişinin tanık olması gerektiği belirtilmiştir. Kanun suçun kamu görevlisine karsı görevinden dolayı, dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı ve kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle islenmesi halinde cezanın bir yıldan daha az olamayacağı düzenlenmiştir.
Yine hakaret suçunun alenen islenmesi cezanın arttırılması için bir neden olduğu kanun maddesinde yer almaktadır. Son olarak hakaret suçu ile alakalı olarak dikkat çekilmesi gereken husus hangi söz ve eylemlerin hakaret niteliğine sahip olduğudur. Kanun tanımında onur, şeref ve saygınlıktan bahsetmiş ve eylemin hakaret olmasının bu değerlerin zedelenmesi şartına bağlamıştır.
Her somut olayda bu zedelenme şartı ayrı olarak değerlendirilecektir.