Kucaklarında Karaman koyunu…
Yüreklerinde Karaman sevgisi…
Beyinlerinde Karaman bilgisi…
Projelerinde: üretim, emeğin değerlendirilmesi; Karaman ürünlerinin, Karaman tarihinin, Karaman kültürünün tanıtılması…
22 Ocak 2010 tarihinde kurulan “Karaman Yerel Radyo ve Televizyonlar İletişim Derneği, “Görünen Medyanın Duyulmayan Çığlığı” projesi kapsamında:
Dernek Başkanı Senem Yavuzaslan, Başkan Yardımcısı, iki öğrenci, iki asistan ve bir kaptanla birlikte “Yedi Karamanlı,”olarak, kiraladıkları bir minibüsle, kar kış demeden, Anadolu’yu adım adım dolaşıp, Karaman’ın yiğit insanlarının emekleriyle ürettiklerini ve birer hazine olan Karaman’ın tarihini ve kültürünü tanıtıyorlar.
Karaman İl Özel İdaresi, Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortaklığında hazırlanan ve Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen bu proje, 5 Ocak 2012 Perşembe günü, İzmir’de de tanıtıldı.
İzmir Kanal 35’de, saat 14.30’da başlatılan proje tanıtımı, saat 16.30’da son buldu.
Sahneye içi doldurulmuş bir Karaman koyunu konuldu. Masanın üzerine: bisküvi, kraker, gofret, çikolata, elma, bulgur, yufka ekmek, mayalı ekmek, el işleri, bir ahenk içinde ve dikkat çekecek şekilde sıralandı.
Proje kapsamında:
Batırık ve Arap aşının öne çıkarıldığı Karaman yemeklerinin tanıtımı ile Karaman’ın genel görünü içinde tarihsel ve kültürel dokusunu yansıtan bir gösteri sunuldu.
Karaman’daki bayanların ve ceza evindeki tutuklu ve hükümlülerin emekleri aktif duruma getirilerek, somutlaştırılıp, üretilen el işlerinin maddi gelire dönüştürüldüğü,
Karaman’da üretilen bisküvi ve türevleri durumunda olan ürünlerin, Türkiye iç pazarına sunulmasının yanı sıra Türkî Cumhuriyetler, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiği,
Karaman’da üretilen farklı cinsteki elmanın, üretim ve gelir açısından Niğde’den sonra ikinci sırada olduğu ve önemli bir gelir sağlanıldığı,
Karaman’da bulgur üretiminin ABD pazarlarında bile tüketici bulduğu ve bulgur üretimi alanında önemli gelişmeler sağlanıldığı anlatıldı.
Karamanoğlu Beyliği, Karamanoğlu Mehmet Bey ve “Bu günden sonra: Divanda, dergâhta, Bargâhta, Mecliste ve Meydanda Türkçeden Başka Dil Kullanılmayacaktır” Fermanı anlatıldı.
Karaman’ın Türkçenin Başkenti olduğu vurgulanarak, Karaman’da Türk Dil Bayramı kutlamalarının yapıldığı belirtildi.
Karamanoğlu ile Osmanlı Devleti arasındaki siyasal ve akrabalık ilişkileri anlatıldı.
Karaman Kalesi, İmaret, Aktekke Cami, Yunus Emre Cami, Nefise Sultan Medresesi, Karadağ, Karadağ’daki Bin bir Kilise, Karaman’daki Ortodoks Kilisesi ve Çeşmeli Ermeni Kilisesi anlatılarak, Karaman tarihi ve kültürü aktarıldı. Ayrıca, Karamanlı Ortodoks Türkler hakkında bilgi verildi ve “Karaman’ın Koyunu Sonra Çıkar Oyunu” deyimi konusunda örnek anlatımlar yapıldı.
Türk ve dünya tarihi ve kültürüne damgasını vurmuş olan Karamanlı: M. Kemal Atatürk, Yunus Emre, Zembilli Ali Efendi, Piri Reis, Kazım Karabekir Paşa, Bekir Sıtkı Erdoğan ve Annesi Mümine Hatun, kardeşi Alâeddin ile amcalarının Karamanda vefat eden Mevlana’nın Karaman’da yaşadığı yıllar anlatıldı.
Karaman’ı anlatmaya ve tanıtmaya saatler yetmedi. Son söz olarak: Karaman anlatılmaz, yaşanılır… denilerek, Karaman’ın tarihi, kültürü ve güzelliklerinin yaşanılabilinmesi için Dünyayı ve Türkiye’yi Karaman’a davet ettiler.
Ayrıca Karaman’da işsizliğin sıfır olduğu, Karaman Valiliğince yatırımların da desteklendiğini belirterek, çalışmak ve yatırım yapmak isteyenleri Karaman’a davet ettiler.
Yedi Karamanlı, aynı gün saat 17.00’de İstanbul’a hareket etti.
Sizlere teşekkürler, kolaylıklar, başarılar… Yedi Karamanlı…
Yolunuz açık olsun.
Kemal UYSALER - 07.01.2012-İZMİR