Teknoloji sayesinde çeşitli kaynaklardan araştırma yapmak ve bilgi edinmek daha kolay hale gelmekte ve bu durum çocukların ödevlerini yapmalarında kolaylık sağlamaktadır. Teknoloji çeşitli faydalar sağlamakla birlikte olumsuz etkileri de gözlemlenmektedir.
Çocukların dijital dünyada geçirdikleri sürenin her geçen gün uzaması ile birlikte, yaşına uygun olmayan internet sitelerinde vakit geçirmesi, akran ilişkilerinin zayıflaması, dil gelişiminde yaşının gerisinde kalma, bedensel faaliyetlerin azalması, kas ve iskelet sorunları, obezite gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Çocukların dijital ortamda geçirdiği zaman gözlemlenerek faydalı şekilde yararlanması ve zararlarından korunması sağlanabilir.
Ekran karşısında geçirilen sürenin sosyal, duygusal, fiziksel ve psikolojik alanlarda çeşitli problemler ve eksikliklere sebep olması teknoloji bağımlılığına işaret etmektedir. Teknoloji bağımlılığında kişiler dijital ortamlarda geçirdiği süreyi kontrol edemezler, dijital ortamlarda geçirdikleri zaman dışında keyif almamaya başlarlar ve olumsuz duygular hissederler. Bu durum çocuklarda akademik başarıda düşüş, sosyal hayatta iletişim sorunları, zayıflama veya kilo artışı, görme kaybı, baş ağrısı, yorgunluk hali, duygularını ifade etmekte güçlük, şiddet eğilimi, dürtü kontrolünde zorluk, dikkat eksikliği gibi birçok olumsuz durumun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Teknolojinin Sınırlanması Gerektiğini Nasıl Anlarsınız?
-Dijital ekran süresini kontrol edemiyor ve ekrandan uzaklaştırıldığında olumsuz davranışlar gösteriyorsa,
-Sosyal ilişkilerde yüz yüze olmak yerine dijital ortamda yürütülen sosyalliği tercih ediyorsa,
-Severek yaptığı etkinliklere karşı ilgisini kaybedip sadece dijital ortamdan zevk almaya başladıysa ve günlük hayatta yaşadığı olumsuzluklar karşısında kendisine iyi gelecek tek etkinliğin dijital ortamda vakit geçirmek olduğunu düşünüyorsa,
-Çocuğunuzun sizinle kurduğu iletişim süresi azalmış ve dijital ortamdan kopmakta zorluk yaşıyorsa çocuğunuzun teknoloji kullanımı ile ilgili destek almanız faydalı olabilir.
Teknolojiyi Sınırlamak İçin Neler Yapabilirsiniz?
-Çocuklarda ekran süresine bir sınırlama getirilmemesi dijital bağımlılık özelliklerine sebep olabilir. Çocuklarda dijital ekran süresine günlük kısıtlamalar getirmek önemlidir. Herhangi bir süre kısıtlamasında ebeveynlerin ortak bir kararda ilerlemesi çocuğun tutarlılık ve devamlılık göstermesinde önemlidir.
-Çocukların keyif aldıkları etkinlikler oluşturmak, en az bir hobisinin olmasını sağlamak, aile içinde eğlenceli oyunlar oynayıp iletişim kurmak ekran süresinin kısalmasını sağlar. Çocukların dijital ortam dışında farklı etkinlik ve hobilerle uğraşması ilgi alanlarının ve becerilerinin gelişmesini sağlamaktadır.
-Çocuğunuz ekran karşısında uzun vakitler geçirmeye alışmışsa bu sürenin azaltılması aniden mümkün olmayacaktır. Çeşitli sınırlamalar karşısında çocuğunuzun olumsuz tepkiler göstermesi olasıdır. Bu durum karşısında çocuğunuzun ekran süresini hızla azaltmanın mümkün olmayacağını bilmek ve değişimi sağlayamayacağınız noktalarda bir uzmandan destek almak faydalı olacaktır.
Arzu ARMUTLU
Uzman Klinik Psikolog
1. İstasyon Caddesi Pancar Kavşağı Civarı
Telefon: 0505 678 27 70