Çocuklarımızın eğitim hayatları adeta bir sınav maratonu. Ders başarısını belirleyen okul sınavları, dil yeterlilik, deneme sınavları, Liseye geçiş, üniversite ve daha fazlası kariyerlerini şekillendirirken başarılı olması gereken sınavlar zinciri. Sorumlu oldukları her sınav ise yükledikleri anlama göre ayrı bir kaygı nedeni oluşturmaktadır. Kaygının başarı için harekete geçirici etkisi olsa da fazlası başarısızlıktan, psikolojik rahatsızlıklara kadar giden olumsuz etkilere neden olabilir. Sınav Kaygısı yaşayan öğrencilerle yapılan görüşmelerden kaygılarının altında yatan nedenlerinin pek çoğunun ailenin beklentileri, ailenin sınava yüklediği anlam ve ebeveyn tutumları olduğu görülmektedir.
Aileler çocuklarının sınav kaygısı ile ilgili destek almak için geldiğinde, çocuklardan daha çok ebeveynlerin sınavlar hakkında ciddi bir kaygısı olduğu görülüyor. Ebeveynlerin sınava hazırlık sürecinde çok stresli olması, davranışları, söyledikleri ve motivasyon sağlama biçimi ile çocukların kaygı seviyesinde artış gözlemlenmektedir. Ebeveynleri kaygılı olan çocuklar girecek oldukları sınavları ölüm kalım meselesi olarak görmeye başlıyor ve başarısız olduklarında büyük bir yıkım yaşıyorlar
Çocukların sınav kaygısından önce anne babaların sınav kaygısı üzerine çalışıldığında doğrudan çocuğun da sınav kaygısı düşmeye başlıyor. Öyleyse aileler kendi kaygılarını fark etmeli ve mutlaka başa çıkmak için profesyonel destek talep etmeliler.
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ARZU ARMUTLU
0505 678 27 70