Bir yörenin bir şehrin ve de herhangi bir kuruluşun turizme tanıtılması ve görülmesi elbette ki o bölgenin de ekonomisi kadar da tanıtımla yer ve mekanıyla değerlerinin bilinmesi de ayrı bir kıvançtır sanırım.

Karaman'ımızda turistlerin gelip göreceği merkezimizde birçok tarihi eserler vardır, bunların da bakımı ve tanıtımları da esastır. Maalesef bununla ilgili ne kişi ne de kişiler vardır yıllar önce belediye başkanı Dr Kamil Uğurlu ve yardımcısı Osman Ünüvar’ın yardımları ile 17 turizm rehberi yetiştirmiştim bu kursiyerlerin 5lise mezunu 5'i 2 yıllık yüksek okul mezunu 7’si de üniversitelerden mezun kişilerdi. Bu kursiyerlerle ben tam 27 gün Karaman ilimizin bütün turizmle ilgili ilçelerini ve köylerini gezerek oralarda incelemeler yaptıktan sonra şehre gelip video sinemadan da geniş bilgi gösterileri yapılarak çalışmalar yapılmıştır.

Bütün bu çalışmaların başlangıcında 26 kişi ile başlayıp 17 kişi ile kursu bitirdik. 27 gün sonra yapılan yazılı ve sözlü mülakatlar neticesinde başarılı olan 17 arkadaşımıza Turizm rehberi belgeleri sade bir törenle kendilerine Belediye Başkanı Doktor Kamil Uğurlu ve yardımcısı Osman Ünüvar tarafından verilmiş ve tebrik edilmiştir.

Gelelim işin verilip de yerine getirilemeyen sözlerin yanında ve biz Karamanlıların kaybettikleri Turizm rehberler idi. Bu kursiyerlerle mezun olduktan sonra çeşitli dairelerde ve yerlerde geçici işçi sıfatıyla çalıştırılacak herhangi bir turizm ile ilgili çalışma ve işlem olur ise bu kişilerden ihtiyaç olanı telefonları ile çağrılacaktı ama olmadı verilen sözler yerini bulmadı. Turizm rehberleri de yok oldular.

 Hakikaten güzel bir atılım ve çalışma oldu bu çabalarından dolayı Başkan Kamil Uğurlu ve Osman Ünüvar ile o yıllardaki Belediye Meclis üyelerine de çok teşekkür ederim. Bu çalışmalarımızda ne ben Mustafa Koçak ne de kursiyerlerimiz belediyemiz tarafından hiçbir maddi ücret almadık ve de kabul etmedik. Bunu bana zaman zaman çok saranlar oldu. İşte her iki değerli Karaman Sevdalısı Başkan ve yardımcısı halen sağdırlar sorup öğrenebilirler. Keşke onların sağladığı gibi sonra gelen başkanlar da imkanlar var olduğu halde böyle bir atılım yapsalardı olmaz mıydı sanki..

Gelelim Tartan Konağına Bu tenkitimi bir Turizm ve turistik mekanları gezmiş eşyaların ve şekillerin özelliklerini bozulmadan aynen yapılmış hallerini gören biri olarak bunları Tartan Konağında değerlendirmek istedim. Ben Tarkan Konağı'nın siyah beyaz ve renkli video fotoğraf belgelerini Karaman belediyesine ve Remzi Tartan, Ahmet Tartan kardeşlerime de verdim. Bence hataları neler;

1-Tartan Konağının ana dış kapı girişi yanlış

2- Konağın tuvaleti havlu içerisinde idi şimdi ise konağın içerisinde böyle bir şey olamaz.

 3-Sedirler aslından düşük yapılmış ve üzerindeki minderler kauçuk eski yıllarda minderler böyle miydi?

 4-Bazı odalarda banyo yerlerine su çeşmeleri konulmuş var mıydı o yıllarda o evlerde öyle bir şey..

 5- Pencere tavanındaki motiflerden kaneviçeli ve alçılı eski yıllarda desenler çizilerek tavanlara yapıştırılmış onların büyük kısmı çalınmıştı. Şimdi ise sıva üzerine o motifler çizilmiştir.

6-Oda içi pencere ve kapıların boya renkleri bu kadar koyu değildir. içeri girilince karanlıkla boğuşuyorsunuz.

7- Dışarı açılan ve kapanan pencere kapaklarının yapımı ve renkleri orijinalinden ayrıdır.

8- Dış sıva yapımı bildiğim kadarıyla 2 kere değiştirildi. Bakalım bu sıva ne kadar gidecek.. Eski usulde yapılan çamur sıvası yıllarca dayanmış da şimdi niye tutmuyor.

Daha yazmak için çok yerleri var ama tamiri yenilenmesi mümkün değildir. Bu bir Tartan Konağımı hayır Rüstem Dayı ve Durmuş Ali Gülcan evleri de aynı hatalarla doludur.