Karaman’da kış gecelerinin bazı grupların yani gençlerin orta yaşlıların ve ihtiyarların toplantıları konuşmaları oyunları ve de eğlencelerini kısa da olsa özleriyle Kalemimin yazdığı kadar sizlerle bu gazete tutumlarında tanışmış oldum. Herhalde demişsinizdir; dahası yok mu? Evet var, oda Karaman’ın sesi gazetesi, radyo ve televizyonunun yapmış olduğu dört mevsim Karaman’ın çeşitli yönleriyle tanıtım programlarıdır.
Bu yazımda sizlere kaygı tenin kış aylarında yapmış olduğu yayınlardan ve eğlencelerinden biri olan sıra gecelerinden fazla uzatmadan özür ve sözüyle yazmak istedim. Evvelki yazılarında da belirttiğim gibi her beldenin elbette ki yöresel oyunları, türküleri, şarkıları, yazarları, şairleri ve aşıkları vardır işte bunların tanıtımının toplam isimlerini de sıra geceleri altında yapılmakta ve de tanıtılmamaktadır.
KGRT televizyonunda kış geceleri yalnız oyunların yapıldığı günler olduğu gibi sağlıklı, dini, kültürel ve sosyal konularında konuşulduğu canlı yayınlarla yapılmakta idi. Şimdilerde televizyon yayınımız durdurulmuş olup maddi olanaklar olur ise yayın hayatına geçecektir.
Bu kuruluşun mimari olan emekli öğretmen medeni Yavuz Aslan ve ailesinin Karaman halkına bir görsel yayın olarak çalışma çabalarının eseridir. Yıllar öncesi televizyonunun yayın için bütün belgeler tamamlandığı izinler alındı. Öyle bir güne geldi ki televizyon yayının canlı olarak ve naklen yayınlanması Karaman’ın il oluşunun yıl dönümü olan 21 Haziran günü vali Aydın Arslan’a TGRT çalışanları ve yönetim olarak ziyaret ettiğimizde televizyon yayınını bugün başlatabilme iznini sayın vali Aydın Aslan’dan istendi ama Yayına başlama günümüzde 26 Hazirandır. Bu yönden izin vermedi. Medeni yalnız Aslan da sayın valim ben şimdi gidiyorum belediye işhanı’nın dördüncü katındaki yayın merkezinde akşam saat 18:00’de yayına başlayacağım dedi. Bunun üzerine vali Aydın Aslan da şu anda emrinde 150 polis var emir veririm o binayı kuşatırım yayın yaptırmam.. dedi. Bizler binaya geldiğimizde hakikaten polis kordonu vardı ve yayını yapmadık. Bu gibi engel değilse de zorlukları başaran Yavuzaslan ailesine ben bugünlerde dahi kendilerine her zaman olduğu gibi hala minnet ve sağlık dolu şükranlarımı sunmaktan gurur duymaktayım.
Kuruluşundan bugüne kadar yayın gruplarına hiçbir maddiyat ve diğer yönleri olan siyasi görüşleri kapmadı hatta ki kendisini ve yayın organlarını şikayet edenleri zaman sonunda bu kuruluşun içerisinde çalışmalarını, sözleri ve düşüncelerini televizyon ve gazetelerinde yer vermiştir. Karaman’ın sesi gazetesinin başlığında yazıldığı gibi ‘ duyduğunu değil doğru olanı’ yazan ve yayınlayan KGRT’dir derim.
Karaman’ın Sesi Gazete ve televizyon kurumunun televizyon yayınları, kuruluşu, gelişmesi ve yayın hayatının yalnız Karaman dâhilinde değil merkeze 40 km uzaklıktaki köy ve beldeleri de yayınını geliştirmiştir. İşte bütün bu televizyon yayınlarının kuruluş ve yayının mimari ve çalışkan elemanı sahip arif Kerem Yavuz Aslan’ın eseri ve yadigâr’dır derim ve kendisini rahmetle yâd ediyorum. KGRT yayın organı Karaman’ın İstanbul’daki birlik ve beraberliğin olduğu IKEV birçok toplantılarına gecelerine katılarak tanıtımlarının yine de mimari rahmetli Arif Kerem Yavuz Aslan’ın kameraları ile olmuştur. Yalnız İstanbul mu? Hayır Ankara, İzmir, Düzce, Mersin ve Antalya illerinde de yayınlarını ve tanıtımlarını yapmıştır. Bütün bunların yanında tanıtım fuarlarında özel etkinliklerle beraber onların sosyal faaliyetlerinin çekimlerini yapıp akşam yayınlarında halkımıza sunmaları da ayrı bir çalışma ve hizmetleridir. Evvelce de yazdığım gibi Karaman’ın sesi gazetesi, radyo yayını ve televizyon çalışmaları hiçbir art niyet taşımadan her birine ve kuruluşlara kapıları yayınları açıktır ve de böyle devam edecektir derim.
Karaman’da yeri gelmişken yazmak istedim. Basın dönünce akla hemen gazete gelmektedir, çağımızda basın artık bir internet ve reklam yayıncılığı olmuştur. Karaman’da gazete olarak Karaman’ın sesi ve KGRT Gazetesi, Uyanış Gazetesi ve Gazete Anadolu, Karaman Gündem olarak yayın yapmaktadır. Karaman’ın Sesi televizyonunun kış gecelerinde ve diğer günlerin gecelerinde sıra gecesi oyunları yayınlara yanında ayrıca dini sohbetler bilhassa ramazan ayında teravih namazından sonra her gece hafız hacı Mehmet Ali koçak ile ben bir saatlik dini konularda konuşmalar yapardık. Yalnız o mudur? Hayır Mehmet Ali Kırboğa, Hacı Şükrü Taşkıran, Hacı Sezai Kırboğa, emekli müftü Hafız Hacı Abdullah Sıvacı ve İmam Sait Dinç gibi din adamlarıyla da sohbetleri canlı yayın olarak yapılmıştır. Ayrıca kültürel, sosyal, tarihi ve siyasi konularda da Ahmet Talat duru, Durmuşali Gülcan, Ali Ünlüer, Ali Rıza Çopur, Ali Cantürk, Suat Sözer, Veli Bozkır, Kamil uğurlu, Ekrem Saçlı, Duran Dinçer, Mehmet Erdil, İsmail Şener, Ertuğrul Çalışkan, Ali Aysan, Mehmet Erdoğdu, Profesör Dr. Hulusi Güngör, Profesör Dr. Turgut Uzel, Dr. Ramazan Güngör, Dr. Recep Ermut, Dr. Emet Orduoğlu, Dr. Mustafa Gövezli, Müzik öğretmeni Mustafa Okur gibi değerli Karamanlı kardeşlerim de branşları ve gelecekler hakkında konuşmaları canlı olarak sağ olsun Medeni Yavuzaslan’ın bu KGRT mimar sayesinde yapabildim ve o günleri bugünlerde tekrarlayan bilmek hasretiyle yanıp tutuşuyorum.
Gelelim Karaman’ın Sesi Televizyonunda oynanan sıra gecesi oyunlarına. Bu oyunların isimlerini yazıyorum ve de tamamı bir yıl içerisinde oynanıyordu. Bazı oyunlar değişik gecelerde tekrar oynanıyordu. Bu oyunlar 1- kabak yattı kalktı 2-eşim eşim şaşkın eşim 3- arı vız 4-kara kuşun yavrusu 5-aşık kimde 6-ben kimim 7-hacca giderken alınan siparişler ve dönüşte dağıtımı 8- benim gibi ol 9- kalaycı 10- kaldırım döşemesi 11- düdük kimde 12-fincan yüzük oyunu 13-Arap geliyor 14-nalbant oyunu 15-hamal 16-Terzi 17-sessizlik 18-cinci 19-berber 20-tahsildar 21-şarkı, türkü, şiir söylemi 22- körebe 23-yoğurt yeme 24-damat giyimi 25- Yastıkçı 26-değirmenci 27-doktor 28-Pazarcı 29-uzun eşek 30-yemek pişirme 31-tarla sürme 32-ağaç budama ve aşı 33-şans talih oyunu 34-telgraf 35- mahkeme 36- hamamcı 37-Semerci 38-falcı gibi oyunlardı..
Peki bu oyunları oynayan kişilerde daha ziyade cedit ve Hamidiye Mahallesi’nin gençlerdi bunlar da berber Cahit terzi, terzi Recep Kökez, Kalaycı Aşır, Halis Küçük, Hikmet Kaylı, Habib Şekerci, Mustafa Koçak, Osman Terlemez, Olcay Ülkü, Abdurrahman Bakla. Oyun başlangıcını ve yönetimini de Mustafa Koçak (foto renk ) yapmaktaydı.
KGRT televizyonu yukarıda isimlerini yazdığım oyunların tamamını kış ve yaz sezonlarında televizyonda akşam saat 20-24 arası yayınlanmıştır. Bu yayınlanma gecelerinde televizyona misafir olarak gelen birçok kişiler olmuştur. Devamı 17 Aralık Salı günü yayınlanacak..
Bunlardan bazılarının isimlerini sizlerle paylaşmak istedim. Bekir tunç, Zeki Gülseven, Remzi Eryiğit, Mehmet Erdil, Rıza Duru, Orhan Yüksel, Taştan, Terzi Şaban Ve Mustafa, Yüksel Atik, Suat Sözer, Veli Bozkır, Osman Devran Oğlu, Eczacı İsmail Uysal, Eczacı Sezai Aysan, Ali Aysan, Nadi Baş, Eczacı Recep Kızıltoprak, Mustafa Erkin, Mahmut Yağcı, Muhittin Hıdır, Osman Nuri Koçak, Mustafa Diler, Abdullah Aygün, Neriman Köse, Emine Ege, Salih Aydın, Mustafa Pınarbaşı, Hasan Babaoğlu, Hasan Aktaş, Abdullah Uysal, Beytullah Karakaş, Adem Kapar, İbrahim Çakır Gül, Mümin, Cevdet Saçlı, Ali Kantürk, Ali Rıza Çopur, Mehmet Aydoğdu, Durmuşali Gülcan, Talat Duru, Ziya Duru, Abidin, İsmail Güldeste, Savcı Şahabettin Yavuzaslan, Angola Mehmet, Sami Odabaşı, Gülşen Kayserilioğlu, Ahmet Ve Osman Çelik, İsmail Özsoy, Ahmet Ertuğrul, Mevlüt Akgün, Fikret Ünlü, Ahmet Bottan, Yunus Talaş, Kerim Dereli, Arif ve Sinan Yavuzaslan, Yahya Kürekçi, Kemal Aslan, İhsan Malik Gül, Nazmi Irgat, Ertuğrul Çalışkan, Ahmet Yenilmez, Mustafa Toktaş, ki bu arkadaşlar aşağı yukarı KGRT ailesidir derim. Bazı isimleri yazmamış olabilirim artık yaşlılık buldu unutkanlıklar var onun içindir ki o arkadaşlarımdan özür dilerim ve ben hiç cici ve kişileri ayırt etmeden bu yazı serimi devam ettiriyorum.
KGRT televizyonun bu yayında çalışan kişilerde ise televizyonun kuruluşundan bugüne kadar kamera çekimleri ve yayın hizmetlerinde çalışan arkadaşlarından Sinan biçer, Abdullah Atel, Mustafa özünal, Selahattin Güldeste, Arif Kerem Yavuzaslan, Sezer Arpınar haber programlarının yapımını ve yayınla hazırlayıp sunan Senem Yavuz Aslan ve fahri Nisan Yavuz Aslan’dır. Son yıllarda çalışma kadrolarına katılan haber ve yayınlara hazırlayan arkadaşlar da Mehmet İncekara, Mehmet Akif Orhan, Kübra sarı ile değerli kurucumuz ve ileri görüşleri ve fikirlerini ile bizleri aydınlatan yönlendiren bir tarih insanı Karaman için yapılması gereken her sene var ise taşın altına elini gövdesini ile fikirlerini koyan saydığın, sevdiğim, kendisinden vazgeçemeyeceği ve de hiç ayrılma duygularım, temennilerim olan Medeni Yavuzaslan ve kıymetli eşi Fatma Yavuzaslandır. . Bu yazımla çok ama çok teşekkür ederim. İyi ki varlar Yavuzaslan ailesi.
Hani derler ya kardeşim yazdın yazdın da kel baştaki kalan saçların tarakcıları da kimler? Demezler mi demezler.. haklılar arkadaşlarım. Bütün yaz ve kış gecelerinin yapılan oyunların, eğlenceli eğlencelerin oturumlarında elbette ki saz ve söz arkadaşlarımız da vardı. İşte ben onların da haklarını emeklerini hiçbir zaman unutmam ve de ödeyemem ki bu arkadaşlarım benim nezdimde olduğu kadar Karaman halkı tarafından sayılan ve sevilen kişilerdir. KGRT nin saz heyeti olarak gönüllü gelip çalışan arkadaşlara da teşekkür ederim. Bu kişiler İsmail Özsoy, Şafak Dikbayır, Kazım Elmas, Ahmet Yeşildağlar, Mesut Türkmen, Lütfü Gündoğdu, Kenan Taş, Kamil Ve Muzaffer Asma, Muhterem Baş, Ali Ünler, Mustafa Koçak. Bunlara eşlik eden solistlerimiz ise Karaman’ın zeki Müren’i diye bilinen ve sevilen halis küçük, Mustafa diler ve İsmail Özsoy idi.
Karaman sıra geceleri, kış geceleri oyunlarının bu derece geniş ve uzun yıllar hizmet vermiş olan Karaman’ın Sesi gazetesi ve yayın kuruluşlarının hepsini candan kutlar iken unutmamam gereken bu kuruluşu kuran ve yaşatan Anadolu’nun ilk sarı basın kartı sahibi olan kurucumuz Cemile yavuzaslanna da ayrıca teşekkür ederim kendisine Allah’tan rahmet diler, nurlar içerisinde yatmasını temenni ediyoruz. Bütün yazılarımda kişileri üzdüm veya Yanlışlarım olduğu ise bağışlamasını diler bütün okuyucularıma sağlıklar ve selamlarımı iletirim.