1904 yılında Karaman'a öyle bir güneş doğdu ki bu güneşin batması da 01 04 1997 yılına kadar devam etti. Bu doğan güneş ile beraber dünyaya gelen Durmuş Ali Gülcan abimiz halen kalplerimizde yaşamaktadır. Bizlere bırakmış olduğu yaşam yolu ve tarzı, çalışma azmi, insan ve tabiat sevgisi, tarih aşkı ve de Karaman sevdası'nın ruhu ile bizde bu emaneti ne sarılarak
Kendisini ve miraslarını yaşatma çabaları içerisinde var olmaya çalışıyoruz.
Rahmetli Durmuş Ali amcamla ilk tanışma yıllarım 1954 yılıydı. Şöyle ki hem yaz tatillerinde Karaman'da bulunan Sadi ve Hüsnü Göcünün matbaasında çalışmakta idim ve burada benim görevim Karaman'da çıkan yerel gazete olan İleri Karaman'ın dizgisi yazıları ve basım işleri bana aitti. Bir yaz günü kapıdan içeriye zayıf uzun boylu fötr şapkalı bir şahıs girdi ve doğrudan doğruya benim yanıma gelerek bak çocuk sen bu işi yapıyorsun bir de elin kağıt kalem al bir şeyler yaz da bu gazete sayfaları fikirler ve genç kalemlerin olsun dedi. Şaşırdım kaldım. Uzatmayalım yıllar yılı tekrar 1969 da karşılaştık ve bana “sana bir şeyler söylemiştim aferin söz dinleyen ve ilerisi için bizleri aratmayacak bir çocuk olduğunu gördüm” daha sonra bu birliklerimiz takip vefat edinceye kadar sürdü gitti.
Kendisi bir Karaman aşığı bir araştırmacı basit değil olağanüstü kalemi ile de Karamanoğulları ile Karamanlı şairler, yazarlar ve de bilhassa Yunus Emre ile bağdaşmış onun felsefesi ile de gelişmiş bir büyüğümüzdü. Rahmetli Durmuş Ali Gülcan.
Hakkında ne yazayım neyinden ve de hatıralarımızı yazayım bilemiyorum ben sizlere kendisinin kısaca özgeçmişini yazarsan belki daha iyi anlarsınız.
Durmuş Ali Gülcan amcamın ailesi Silifke'nin Taşucu dolaylarında yerleşen Bolacalı yörüklerinden Hacı Haliloğlu denilen bir Yörük ağası; çağının tabancalarının zaman zamanda davar sürülerinin talan yapmaları ve fidyeler istemeleri nedeniyle o olaylara göre asayişi daha güçlü olan Karaman'a göç etmişler mallarını satıp 1800'lü yılların ikinci yarısı içinde
Karaman'a gelip yerleşen o Yörük Ağacı Hacı Celiloğlunun 7 karından torunudur.
Kendisi 1904 yılında Karaman'da doğdu 6 yıllık ilkokuldan sonra Karaman'da bir okulda okudu daha sonra medrese tahsiline geçti. 3 yılda medresede orta düzeyde Arap dili çok ağır olan Arap grameri ve İslamcı bilimler öğrenimini yaptıktan sonra da yüksek öğrenimine devam etmek amacıyla feleğin cilvesi bu amacını suya düşürdü. Çocukluk çağında başlayan Karaman ve Karamanoğulları tutkusu onu bunun üzerine araştırmalara yöneltti.
Kendisi Ankara Halk kütüphanesinde eski eserler bölümü şefliği yıllarında yine başka başka ek görevlerle kütüphanelerden yararlanarak Karaman ile Karamanoğulları gerçeklerini Araştırmaya devam etti araman Kaymakamlığın Yazı İşleri Müdürlüğü görevlisi olduğu yıllarda birçok illerde dahi yerel gazete yokken Kaymakamın da desteği ile 1947 yılında Karaman halkevi adına Karaman adlı bir gazete yayınına girişte ve halkevinin açılış yıldönümü olan 19 Şubat 1947 günü Karaman adlı bir gazete halka dağıtıldı ve yayına girdi.
Kendisinin yayınlamış olduğu birçok eserleri mevcuttur vefat edinceye kadar Karaman tarihi ve bilhassa Yunus Emre için çalışmalarını hiç bırakmamıştır.
Rahmetli Durmuş Ali amcamızı nasıl unuturuz nasıl onun kültür ve çalışmalarına azminin Karaman'da yok olmasına göz yumarız. İşte bu acıyı sizlere kısa yazıyorum doğup büyüdüğü yaşadığı evini ölmeden önce Karaman Belediyesinde Sayın Ali kantürk Bey'e verdi ve tamir edilerek kültür mirası olarak isminin verilerek açılmasını istedi. Maalesef o Evin adı Hürrem Dayı 2 ev diye geçiyor. BU MU VEFA ARKADAŞLAR KARAMANLILAR.
Fazla bir şey yazmayacağım eserleri ise Karamanlı Halk Ozanları Gufrani ve Kenzi Karamanoğlu Mehmet Bey'in 1. İhtilali ve Nedenleri, Karaman Mevlevihanesi, Mevlevilik ve Karamanlı Mevlevi velileri, Karamanlı Hekimler, Beşir Çelebi ve Karamanoğlu 2 İbrahim Bey ve İmaret Tarihçesi, Karaman Tarihinden Hikayeler ve Gelenekler, Karamanoğulları Tarihinden 2 Senaryo, Karaman Mahalleleri ve Köyleri, Karaman verilerinden Şeyh Ali Sultan ve Kemal Ümmü, Geçmiş Yüzyıllarda Karaman Büyükleri ve Şairleri, Yunus Emre'nin Kökeni ve Yöresi, Konya'nın Delibaş İsyanı ve Karaman'a Sıçraması, Karamanoğulları'nın kökeni Selçuk ve Osmanlılar karşısındaki kişilikleri, Karaman Tarihinden Yapraklar, Karaman Müftüleri ve Belediye Başkanları, Dünya İnsanlık Tarihinden Pırlantalar, Belgelerle Yunus Emre, Molla Fenari ve Piri Reis isimli eserleri ve kitapları birçok gazete ve dergilerde yayınlanmıştır.
Bu dünyada bırakmış olduğun çok değerli eserlerinde bizleri aydınlatarak yaşatırken sende Nurlar içerisinde uyu.