Eski yıllarda Kış aylarının yağışla olan bereketi ve bizlere vermiş olduğu sevgiler güzellikler yanında birlikteliklerle coşkulu ve de saygılı yaşamlardı. Kış denilince aklımıza ilk gelen de kar yağması ve Karlı havadır.

Kış aylarında Ramazan'ın beti ve bereketinin elbette ki çoktur. Yeter ki insanoğlu hamd etmeyi, şükretmeyi ve sevmeyi bilmelidir. Karlı kış günlerinde caddeler ve sokaklar, topraklı damlardan kürüne karlarla doluyor ve geçitler vermiyordu. Bütün bunlara rağmen Ramazan'ın tadı tuzu diyebilirim ki bugünlerde yoktur.. Şöyle ki o Karlı sokaklarda bulunan büyük çift taraflı açılan koca tahta kapı açılıyor ve oradan bir bayan bir elinde koca bir horoz diğer ellerinde bir keskin bıçak ne mi arıyor? Bu horozu kesecek bir erkek arıyor ve buluyor horozu kestirip eve gidiyor gerisi malum Akşama yemek veya Arabaşı çekilecektir..

Eski kış günlerinde çalışmanın veya yardımlaşmanın hiç de kusuru yoktu mahallelerde.. İncelikle yapılan işlerin yanında komşu mahallelerde gidilerek yapılırdı. Karlı günlerin Ramazan ayının çocuklar ve orta yaşlılar içinde yaşamlarında birçok hatıralar bırakmıştır.  Bunların birkaçını yazmak istiyorum. Ramazan ayının gündüzleri çocukların okulları gidişleri, yollarda karlı oyunlar ve arkadaşlarıyla kartopu oyunu, karda yuvarlanmalar yanında evlerin önünde meydanlarda yapılan büyük kardan adam yarışmaları da olurdu. Bir evvelki yazımda teravih namazından evvel çocukların selalar ile yarışları idi. Hemen hemen bütün cami ve mescitlerin damları toprak idi.. Karlı havada damlar yuvak taşı ile yoğrulur, hatta akmasın diye kaya tuzu ile de sıkça yorulurdu. Bütün bunların yanında camilerde ve mescitlerde ısınmak için büyük küçük odun sobaları vardı. Buraların ısınma çok soğuk olduğu için teravih namazlarında cemaatin üşümemesi için akşam ezanından en az yarım saat önce sobalar bol odunlarla doldurulur ve ısıtmaya çalışılırdı. Ara sıra cami ile ilgilenen cemaatlerden bazıları gelirken bu sobalardan yanan odunların ateşlerini büyük mangallara koyarlar üstlerini küllerle büyürler ve ısının kaybolmasını önlerdi. Bazı camilerde küçük odalar vardı.. Ekseriyetle mangallar oralara konur hatta üzerine de büyükçe bir gün konulurdu.. sabah namazının cemaati olduğundan ekseriyetle bu odalarda kılınırdı. Yani cemaat kış günlerinde namaza geldiklerinde az cemaat var ise o vaktin namazını bu odalarda sıcacık kılarlardı..

Kış aylarında Ramazan ayında elbette ki müslümanlar arasındaki komşuluk yardımlaşmaları yanında yiyecek ve diğer hususlarında daha çok yapılması da fitre ve zekatların da bu ayda verilerek fakirlerin duaları alınırdı. Bütün bunların yanında bir günlük bir ailenin yaşam tarzını yazmak istedim. Kış gününde sahura kalkan aile Allah ne verdiyse yer içer imsak vaktini bekler, sabah namazı eda eder ve sabah iş yeri varsa işine gider herkes bir günlük yaşamını oruçlu olarak eda eder ve akşam iftar vakti yaklaşınca bir telaş alır çeşitli yemekler yiyecekler hazırlanırdı.. Cami cemaati caminin önünde bekler ve ezan vakti top atılacak derken o karla havada çocukların koşuşmaları ve barışmalarına cemaatten birisi seslenir. “ Çocuklar gelin buraya sizlere orucunuzu açmak için hurma ve şekerler vereceğim” der.. Tabii ki o gürültü bağırışların yerini sevinçler gülüşler alırdı. Bu hareket zamanla çocukları iftar saatinde cami önlerinde cemaatle kuşu içerisinde beklenir ve de akşam namazı eda edilirdi. Bugünlerde ben bu paylaşımı, bu ilgiyi ve bu duyguyu hiç görmedim sebebini de bulamadım..

Kış gecelerinin uzun olması sebebiyle de teravih namazlarından sonra yaşlılar cami odalarında otururlar sohbetler ederlerdi. Gençlerde bir evde toplanırlar onlar da elbette ki yaşlılığın verdiği enerji ile bazı oyunlar oynarlar ve de sohbet ederlerdi. Bu toplantıların ve oyunların adı zamanla sıra geceleri ismi ile değerlendirildi. Bu sıra geceleri her yaş grubu arkadaşlar arasında samimi olarak yapılmıştır.  Bu kış ve ramazan eğlencelerinin gece ikramları da arabaşı çorbası ve hamuru, tereyağlı mercimekli pilav, tas yoğurtlu ve çeşitli tatlılar yanında mevsimin kuruyemişleri ve meyveleri ikram edilirdi.

Sıra gecelerinin gençler arasında oynanan birçok oyunlar vardır. Ben bu yaşıma kadar yapılan sıra gecelerinde oynanan yaklaşık 35 tane oyunun oynanışını hem oynadım hem de yapılışını yazdım. İleriki günlerde bir mani olmaz ise bunları sizlere tek tek yazarak bilgilendireceğim.  Tekrar ramazanınız mübarek olsun sağlıklar uzun ömürler dilerim.