Yazımın başlığının toplumdaki yaşam tarzlarının olduğu kadar da bölgesel veya kent çalışmalarında tarihten beri kalemiyle, araştırmalarıyla, maddi ve manevi hizmetleriyle çalışılanların öyle bir ortam ve zaman geliyor ki UNUTULUYORLAR. NEDEN?
İşte bunun sebebinin yıllardır çözemedim ve de hala da çözemiyorum. “Biriyle bir olmak mı yoksa tek başına bir olmak mı?” cümlesi bu işin aydınlatıcısıdır sanırım. Öyle bildiğim kişiler var ki Karaman’ ımıza çok hizmetler yapmışlardır fakat değer ve kıymet ifade edilen bir teşekkürü bile hor görülmüş ve de bazı çalışmalarda da dışlanmıştır. Yıllar öncesi olan bir arzum ve isteğimi sağlığımda yerine getiremedim inşallah bu yazımı okurlarda bu isteğim yerine gelir gözlerim açık gitmem bu Karaman’ dan. Her yerde ve ilgili kurumular da bunu dile getirdim. Rahmetle yad ettiğim benim ve Karaman tarihi için değer saydığım Durmuş Ali Gülcan amcamdan bahsediyorum. Kendisi 01.04.1997 yılında vefat etmiştir. Kendi doğup büyüdüğü ve yaşadığı baba evini ölümünden önce Karaman belediye başkanı sayın Ali Kantürk’ e bedelsiz olarak tapusunu vermişti. E… ne olmuş iyi Allah razı olsun deriz başka işte başkası acı hem de çok acı bir vefasızlıktır derim. Bu evin tamiri, onarımını belediyemiz yaptırdı amma evin turizm levhalarında Hürre Dayı İkinci evi olarak geçiyor. Allah aşkına bu ne lahana bu ne perhiz diyorum. Gelin bu yanlışı en yakın zaman da düzeltelim ve hakiki sahibi olan Durmuş Ali Gülcan Adını yazalım. Çok kıymetli kütüphanesini de Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Kütüphanesine hediye etmiştir. Kendisi hakkındaki geniş bilgili yazılarımı her ölüm yılı olan Bir Nisan günü yerel gazetelerde yazarak anıyorum.
Karaman’da unutanlar pek çok her nedense bir siyaset ayağı tutturulmuş yerel kültür, fikir, ekonomi, tanıtım, gelişme v. s. gibiler hep göz ardı edilmiş ve de edilmeye de devam edilmektedir. Gelin arkadaşlar kapalı bir selenin altında ve kilitlenmiş bir adanın içerisinde neler var diye hiç meraklanıp bir araştırma yapılıyor mudur? Maalesef hazır lop, hazır bilgi, kurulmuş birkaç kişilik grupların çalışıyoruz, yapıyoruz, uğraşıyoruz gibi laflarıyla sanki icraatlarının başarılı olduğunu büyük bir zevkle, gururla bazı toplumlarda ifade etmektedirler. Ben onlara dedim ki “Gelin hizmetteki değerli çalışmaları ile bildiğimiz bu kişileri de özel bir günlerde analım “ herhalde unutulanlar da unutulmaktan çıkarlar.
Bir şehrin kalkınması ne kadar ekonomik ve katma değerle ifade ediliyor ise de Tarihi ve Kültürü ile de ifade edilir ve de tanınır tanıtılır. Karaman tarihimizi, kültürümüzü lütfen bir kenara atmayalım yaşatalım hatırlayalım ve de HATIRLATALIM. Tabi ki bütün bunları UNUTANLAR için yazıyorum.