Çevremizdeki insanlar yaşadıkları sorunları bizimle paylaştığında onlara karşı merhametli ve anlayışlı oluruz, yaşadıkları süreçte onlara destek olur kendilerini iyi hissetmelerini sağlar hatta çoğu zaman kendisine haksızlık ettiğini söyleriz. Fakat sorunları kendimiz yaşadığımızda aynı merhameti ve anlayışı göstermemiz daha zor olur. Çevremizdeki insanların hata yapabilme ihtimalini değerlendirirken kendimize hata yapma fırsatı tanımayız.
Öz şefkat, başka insanların yaşadığı zor durumlarda gösterdiğimiz merhamet, anlayış ve desteği kendimize karşı da gösterebilmektir. Öz şefkat kişiye mükemmel olmadığını ve hatalar yapabileceğini, yaşadığı zorlukların sadece kendi başına gelen zorluklar olmadığını, hissettikleri duyguları her insanın hissedebileceğini ve bu hislerin normal olduğunu bilerek kendisine karşı anlayışlı olmayı içerir.
Öz şefkate sahip bireyler kendilerini olduğu gibi kabul ederler, mutlulukların yaşandığı gibi mutsuzlukların da yaşanabileceğini bilirler. Kendilerini eleştirmeden ve yargılamadan dinleyerek anlayışlı yaklaşırlar. Potansiyelinin farkında, yapabildiklerini de yapamadıklarını da kabul eden bireyler öz şefkati gelişmiş bireylerdir.
Şimdi çevremizde sorun yaşayan ve bunu bizimle paylaşan birini düşünelim, ona ne söylerdik? Nasıl bir tonda konuşurduk? Nasıl yaklaşırdık? Bu soruların cevabını düşündüğünüzde anlayışlı, nazik ve merhametli olduğunuzu düşünüyor musunuz? Cevabınız evet ise, kendi sorunlarınıza karşı nasıl yaklaştığınızı ve kendinize neler söylediğinizi, başkalarına gösterdiğiniz anlayış ve merhameti kendinize karşı gösterip gösteremediğinizi değerlendirin. Tüm değerlendirmelerin sonunda unutmayın ki kişi kendisine de sevdiği birine davrandığı gibi davranmalı ve kendisine de ihtiyacı olan desteği ve anlayışı göstermelidir.
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG
ARZU ARMUTLU
0505 678 27 70