Günlük hayatınızda yaşadığınız olumsuz olayları tekrar tekrar düşündüğünüz anlar oldu mu? Kendinizi keşke o zamana dönebilseydim, keşke bu cevabı verebilseydim, doğrusunu yapabilseydim diye düşünürken buluyor musunuz? Cevap evet ise ruminasyon bozukluğu yaşıyor olabilme ihtimaliniz vardır. İnsan zihninde tekrar tekrar var olan olumsuz düşüncelere ruminasyon ( zihinsel geviş getirme) denmektedir. Literatürde düşünce düzeyindeki psikopatolojiyi belirten bir terimdir.
Stresli ve gergin durumlar, yaşamda karşılaşılan travmatik olaylar ve zorluklar ruminasyonun başlıca sebeplerini oluşturur. Stresi oluşturan faktörleri algılama şekli ve stresle başa çıkmak için gösterilen duygusal tepkiruminasyonun istemsizce oluşmasına sebep olur. Ruminasyonu kontrol etmek ve bastırmak oldukça zordur. Olumsuz duygularla baş etme becerilerini güçleştiren bir durumdur.
Ruminasyon farklı şekillerde kişileri etkiler. Bunlardan ilki depresif duygunun tetiklediği olumsuz düşünceleri daha olası bir hale getirmektedir. Tekrar eden bu olumsuz düşünceler kötümser ve kaderci düşünme şeklini destekleyerek olumsuz etki sağlar. Olumsuz duygu ve düşüncelerle baş edebilme becerisini kullanabilmeyi etkiler. Hayatımızda birçok sosyal alanda kayba sebep olmaktadır.
Ruminasyonİle Nasıl Baş Edebilirsiniz?
- Gün içerisinde sizi sürekli düşündüren durumları fark edin. Hangi konularda daha sık ruminatifdüşünüyorsanız o durumda sizi rahatsız eden duyguyu bulmaya çalışın.
- Sizi bu düşüncelere iten tetikleyicilerden uzak durmalısınız. Günün çoğunluğunu ruminasyonla geçirmek yerine 20-30 dakikalık zamanlar ayırıp sadece bu sürede düşünmelisiniz ve süreyi zamanla azaltmalısınız.
- Denediniz ama olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulamadıysanız mutlaka bir uzman desteği alınız.
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ARZU ARMUTLU
0505 678 27 70